Paula Schot als vrouwelijke lijsttrekker SGP

0
179
Paula Schot voert in Amsterdam de lijst van de SGP aan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Combinaties die op het eerste gezicht niet samen lijken te gaan: een vrouw als lijstrekker van de SGP en de SGP in combinatie met de stad Amsterdam. Wie is deze vierentwintigjarige Paula Schot en wat wil zij als SGP’er voor Amsterdam betekenen?

Door Klaas Kuyper

Een vrouw als lijsttrekker voor SGP is niet uniek: voor Schot was Lilian Janse lijsttrekker, maar dan in Vlissingen bij gebrek aan mannen. Schot is echter door het SGP-bestuur Zaanstad voorgedragen als meest geschikte kandidaat. Hoe is zij als geboren Zierikzeeër als 24-jarige lijsttrekker in Amsterdam terecht gekomen?

“Ik ben in Zierikzee geboren, maar op mijn zeventiende ben ik naar Amsterdam gegaan om communicatiewetenschappen te studeren. Tijdens mijn studie heb ik mijn man leren kennen en toen hij een baan in Amsterdam kreeg, hebben we daar een huis gekocht om er te blijven wonen. Tijdens mijn opleiding zag ik een vacature voor een bestuurslid van SGP-jongeren waar ik op gesolliciteerd heb, omdat het raakvlakken had met mijn studie. Ik werd aangenomen en heb 2 jaar in het bestuur gezeten. In die periode heb ik veel mensen leren kennen en ben ik later benaderd door het SGP-bestuur van Zaanstad, waar Amsterdam onder valt, voor de organisatie van een avond in de week van het leven.

Afgelopen november hebben we weer zo’n avond georganiseerd. Op die manier ben ik in contact gekomen met het bestuur in Zaanstad. Datzelfde bestuur is vier jaar geleden al begonnen om eens te gaan kijken wat ze als SGP voor Amsterdam konden betekenen, aangezien de SGP bij elke verkiezing er weer meer stemmen bij krijgt en de behoefde steeds meer groeit om ook plaatselijk op de SGP te kunnen stemmen. Twee jaar geleden is dat weer opgepakt, toen zijn ze gaan nadenken over een programma en over wie er op de lijst zal komen. Mij hebben ze toen gevraagd om me kandidaat te stellen als lijsttrekker, omdat ze in mij de meest geschikte kandidaat zagen. Hier heb ik wel over moeten nadenken, want ik ben nog jong, heb nog niet veel ervaring en had het vermoeden dat een vrouw als lijsttrekker voor de SGP wel veel media-aandacht zal gaan krijgen. Maar mijn omgeving reageerde heel positief en ik heb besloten om de uitdaging aan te gaan.”

Het SGP-hoofdbestuur lijkt niet blij te zijn met een vrouw als lijsttrekker. Hoe is het voor jou om niet de volledige steun van het SGP-bestuur te hebben?
“Dat niet iedereen in het hoofdbestuur blij is met de ontwikkeling dat er meer vrouwen op de kieslijst komen te staan, bleek uit het bericht dat er nadrukkelijk geen felicitaties vanuit het hoofdbestuur kwamen. Ik vind het begrijpelijk dat het SGP-hoofdbestuur worstelt met deze kwestie, sinds 2013 kunnen vrouwen pas politiek actief worden. Er is echter wel lange tijd een proces van verandering bezig. Bij de SGP-jongeren zitten bijvoorbeeld al 10 jaar vrouwen in het bestuur. Maar voorlopig zal het standpunt over vrouwen een discussiepunt blijven. Mijn focus ligt in elk geval de komende maanden op de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De interne discussie zullen we blijven voortzetten, maar er is veel meer dat ons bindt dan scheidt. Daarbij hebben het bestuur SGP-Zaanstad e.o. en ik de afgelopen weken de volledige medewerking van het SGP-partijbureau gehad en ervaar ik op die manier de steun van de partij. Als het over het vrouwenstandpunt gaat kan ik mij overigens goed vinden in het punt dat de eerste taak is om voor het gezin te zorgen. Dit is voor de man overigens net zo goed een belangrijke taak. Naast het gezin hebben we als vrouw de ruimte om met onze talenten andere taken en verantwoordelijkheden op ons te nemen. Maar misschien heb ik wat makkelijk praten: ik heb geen kinderen, dus ik ervaar nog niet zo de drukte van het gezin.”

Wat zijn jouw dromen voor Amsterdam?
“Amsterdam is een drukke stad en Amsterdam heeft een bepaald imago wat betreft prostitutie en drugsgebruik. Verder zijn er groeperingen die te maken hebben met discriminatie en zich onveilig voelen, zoals de Joodse gemeenschap en moslimgroeperingen.  Hier zou ik graag wat tegen willen doen. Ik zie graag de rust weer terugkeren. Bijvoorbeeld de zondag als rustpunt in de week. Voor mij persoonlijk is dit een belangrijke dag om in de rest van de week goed te kunnen functioneren. Ik ben druk met mijn baan en mijn opleiding ernaast. Een wekelijkse rustdag is een zegen om zo in elk geval een dag apart te hebben voor God, voor mij zelf, voor mijn man en familie. Dit gun ik meer mensen. Nu ben ik niet zo naïef dat ik denk dat we de zondagsrust weer in ere kunnen herstellen, maar we kunnen als SGP er wel de aandacht voor vragen en misschien eens als pilot de eerste zondag van de maand de winkels sluiten. Verder zou het wat rustiger mogen wat betreft toeristen die naar de wallen en voor het drugsgebruik komen. Ik vind het verbijsterend dat we het normaal vinden dat er nog vrouwen als attractie achter de ramen staan. Al met al liggen er heel wat uitdagingen voor de stad Amsterdam. Maar eerst moeten we maar een zetel zien te krijgen. Daar zijn nog heel wat stemmen voor nodig, maar onmogelijk is het niet. En is het niet deze keer, dan hebben we wel gewerkt aan onze zichtbaarheid en hebben we de volgende keer weer een grotere kans. Maar ik richt me nu eerst op deze campagnetijd en deze gemeenteraadsverkiezingen. Wat daarna komt, zie ik wel. Ik geloof in een God die alles leidt. Ook al is nu nog niet alles duidelijk, God leidt mij in alles wat op mijn pad komt. Dat vertrouwen geeft rust en dat gun ik iedereen!”

“Ik vind het verbijsterend dat we het normaal vinden dat er nog vrouwen als attractie achter de ramen staan”, zegt Paula Schot.