Slowaaks ‘symbool’ geloofsverdrukking overleden

0
186
De donderdag (7 januari) op 86-jarige leeftijd overleden Slovaakse rooms katholieke priester Anton Srholec was een symbool van de communistische verdrukking wegens zijn geloof. Dat zeggen de orde van Don Bosco, waartoe hij behoorde. Hij werd tijdens de communistische overheersing gevangen gezet wegens zijn geloof.
Volgens de Slowaakse president Andrej Kiska heeft Srholec geholpen zijn land “beter en mooier” te maken. Premier Robert Fico bood zijn condoleances aan. Ook andere regeringsleiders hebben waardering geuit voor de priester, die verscheidene onderscheidingen kreeg.
 
“Zijn leven werd het symbool van de strijd voor geloof, vrijheid en menselijkheid”, zegt zijn orde. In de tijd van het communisme was Slowakije onderdeel van Tsjechoslowakije. Srholec kreeg van de atheïstische autoriteiten geen toestemming theologie te studeren. Hij bracht tien jaar door in gevangenschap en moest het grootste deel daarvan werken in de beruchte uranium mijnen in Jachynov.

De orde van Don Bosco brengt zijn vervolging in verband met zijn christelijke activiteiten, zoals zijn poging in het buitenland theologie te studeren.  Hij gaf het nooit op, zegt de orde.  “In het werkkamp studeerde hij in het geheim theologie.”

In 1970 werd hij in Rome tot priester gewijd door paus Paulus VI. Toen hij terug kwam in zijn land, wijdde hij zichzelf in Bratislava aan liefdadigheid en geestelijk en cultureel werk onder jongeren.  Na het communisme was hij actief in het Helsinki Comité voor mensenrechten van Slowakije en stichtte hij een organisatie voor daklozen in Bratislava. Ook werd hij een bekend auteur en voorzitter van de  Confederatie van Politieke Gevangenen van Slowakije.