Met pop-up camping Dabar een weekje uit de (geld)zorgen

0
132

Gezinnen die krap bij kas zitten een weekje zorgeloos laten genieten. Dat is het doel van de pop-up campings waarmee IZB-Dabar deze zomer op twee locaties, in Overberg en Oud-Alblas, een proef houdt.

Ingrediënten: een terrein van een boer die deze mensen een warm hart toedraagt, tenten en/of caravans waar de gasten gratis verblijven, eten en drinken dat kosteloos ter beschikking wordt gesteld. De plaatselijke Dabarcommissie tekent, samen met de eigenaar, voor het beheer. Dabar-vrijwilligers verzorgen recreatieve activiteiten zoals een kinderclub.

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland leven in (langdurige) armoede. Door financiële zorgen komt ook deelname in de samenleving vaak ernstig onder druk te staan. Agnes van Haaften, hoofd IZB-Dabar: “Je wordt aangetast in je mens-zijn. Voor gezinnen met kinderen is dat vaak extra moeilijk.”

Per camping kunnen maximaal dertig mensen per week worden gehuisvest, in totaal vier weken lang. Via diaconieën, voedselbanken en IZB-pioniersplekken worden de gegadigden aangedragen. Bij de selectie van de gezinnen wordt geen al te hoge drempel opgeworpen. Van Haaften: “Deze mensen moeten zich al bij zoveel instanties verantwoorden.”

Nog enkele plaatsen
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in de periode tussen 9 juli en 13 augustus. Maatschappelijke instanties die contact hebben met mensen die in de doelgroep vallen, kunnen een flyer met daarop alle informatie aanvragen via dabar@izb.nl. Ook vrijwilligers, liefst met recente Dabar-ervaring, kunnen zich aanmelden, eveneens via dabar@izb.nl.

Meer informatie is ook te vinden op www.izb.nl/dabar.