Vannacht ‘nacht van Amsterdam’ tegen gedwongen prostitutie

0
169

Vannacht vindt het online-event ‘de Nacht van Amsterdam’ plaats, waarbij Tot Heil des Volks (THDV) met zijn project Scharlaken Koord aandacht vraagt voor gedwongen prostitutie in Nederland. 

Onder meer Renate van der Zee (specialist vrouwenrechten), Mirjam Bikker (ChristenUnie), ultrarunner Sameena van der Mijden, zangeres Pearl Jozefzoon en Rikko Voorberg (theoloog) werken eraan mee.

Het thema van het online event is ‘Samen tegen gedwongen prostitutie’. De sprekers belichten de realiteit van deze vorm van mensenhandel van verschillende kanten. Ook delen survivors hun verhaal. Na de donkere nacht viert THDV in de vroege zaterdagochtend de start van de Muskathlon@home. Duizenden mensen komen dan letterlijk in beweging tegen dit onrecht.

Helemaal vast
Marja Sijpestein van Scharlaken Koord, dat hulp biedt aan vrouwen in de prostitutie, zegt dat het echt nodig is om bewustwording te creëren over gedwongen prostitutie. Van alle slachtoffers van mensenhandel in Nederland werkt zo’n 60 procent in de seksindustrie. “We horen mensen vaak zeggen: ‘Ze kunnen er toch gewoon mee stoppen?’ Maar soms zitten vrouwen helemaal vast door fysiek of psychologisch geweld, schulden of chantage. Ook door de overlevingsgedrag, trauma’s of een negatief zelfbeeld lukt het veel van hen niet meer om er zelf uit te stappen.”

Hardlopen
Ultrarunner Sameena van der Mijden is zelf slachtoffer geweest van seksuele uitbuiting en zal van acht tot acht uur hardlopen in de strijd tegen gedwongen prostitutie. Met haar prestatie laat ze zich sponsoren voor het werk van Scharlaken Koord.

Alle giften die vannacht en voor de Muskathlon@home worden opgehaald, gaan naar het Scharlaken Koord, dat dit jaar 35 jaar bestaat. Het evenement is gratis te volgen via www.thdv.nl/nachtvanamsterdam.

Foto onder: Sameena van der Mijden: ‘Dit evenement laat zien hoe hard het nodig is dat wij met z’n allen uit onze luie stoel komen en opstaan tegen dit onrecht.’ | © Ruben Timman