Mokum: tweeluik over Joodse geschiedenis van Amsterdam

0
197

Amsterdammers noemen hun stad liefkozend Mokum, wat plaats betekent in het Jiddisch. In het tweeluik MOKUM, dat door de EO wordt uitgezonden, nemen de historici Bart Wallet en Irene Zwiep de kijker mee door de stad en zijn Joodse geschiedenis.

De Joodse gemeenschap speelt een rol in de wording van Amsterdam, omgekeerd is de hoofdstad nauw verbonden met de Joodse geschiedenis. Het ‘Jeruzalem van het westen’ heeft al meer dan 400 jaar een Joodse gemeenschap. De geschiedenis van die gemeenschap is het onderwerp van een tweeluik, die in maart door de EO wordt uitgezonden.

Aan de hand van historici Bart Wallet en Irene Zwiep wordt er stilgestaan bij de bijzondere band en historie van de Joden en de Nederlandse hoofdstad. Het verhaal wordt verteld op de plekken die tekenend zijn voor de geschiedenis. Het tweeluik is een productie van de Joodse programmering binnen de EO.

Bart Wallet is hoogleraar Joodse geschiedenis, in het bijzonder van Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis. Sinds 1997 is Irene Zwiep als hoogleraar Hebreeuws en Joodse Studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar terrein is de culturele en intellectuele geschiedenis van Joodse meertaligheid, de impact van Joodse Verlichtingsbewegingen en de manieren waarop Joodse minderheden hun positie hebben bepaald ten opzicht van Europa en de moderne natiestaat.

Maandag 7 maart om 22.30 uur en maandag 14 maart om 23.00 uur bij de EO op NPO 2.