‘Nederlandse christenen moeten hun missie opnieuw uitvinden’

0
251

Priester Behnam Benoka uit Irak vertelde zaterdag tijdens de Open Doors-dag niet alleen hoe zijn kerk en christelijke gemeenschap in Irak waren verwoest door IS. Hij deed ook een indringend appèl op Nederlandse christenen.

“Jullie leven in vrij land. Christenen in Nederland moeten hun christelijke missie opnieuw uitvinden. De immigranten die uit onze landen naar jullie toe komen, zoeken niet alleen een goede kwaliteit van leven. Maar ook echte vrede en dat is de vrede van Christus”, aldus Benoka.’

Een kleine 3000 mensen waren van de partij in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Open Doors-directeur Maarten Dees toonde zich onder de indruk van de getuigenissen van de sprekers. “Ik ben er stil van. Hun verhalen zijn brandstof voor mijn geloofsleven.”

Een anonieme christen uit het Midden-Oosten – onherkenbaar in beeld – riep het publiek op de kans te grijpen om gewoon met moslims te spreken. “Moslims weten niet van de Heilige Geest. Als wij ons deel doen, dan doet God de rest. Als christenen vormen we een team met God om Zijn glorie te brengen.”

Pijnstiller
De Eritrese evangelist Gideon zat acht keer gevangen vanwege zijn geloof. “Toen ik de cel inging, smokkelde ik mijn Bijbel naar binnen. Ik scheurde het in stukken. Aan medegevangenen gaf ik ieder een eigen Bijbelboek. Toen er een spion tussen ons in gezet werd in de gevangenis, werd ik betrapt. Voor straf werd ik in een donkere cel opgesloten.”

Hij vertelde hoe hij in elkaar geslagen werd met een metalen stok. “Ze sloegen me zo hard dat ik mijn bewustzijn verloor. Mijn nek en mijn hoofd bloedden. Toen ik bijkwam, vroeg ik om een pijnstiller. Het antwoord van de bewakers was: ‘Als je je geloof in Christus afzweert, krijg je een pijnstiller’. Daarna bad ik tot Jezus. Het voelde of er fris water over mijn hoofd stroomde, mijn pijn was verdwenen. Dit heb ik als antwoord op gebed ervaren.”