Nieuwe, eenjarige masterspecialisatie voor evangelische leiders

0
167

Het Baptisten Seminarium start in september een nieuwe, eenjarige masterspecialisatie Evangelical and Baptist Leadership aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze richt zich op het vormen van leiders voor evangelische en baptistengemeenten en christelijke organisaties.

In het programma gaan studenten natuurlijk aan de slag met de theologie – de Bijbel, de bronnen, de geschiedenis – “maar steeds in gesprek met de relevante vragen van vandaag”, aldus rector Hans Riphagen. Hij vindt het belangrijk dat voorgangers nieuwsgierigheid en ‘denkkracht’ ontwikkelen. “Die zijn nodig, want de kerkelijke praktijk in onze tijd en cultuur is complex. Er komt van alles op gemeenten af. Hoe onderscheid je daarin de waarheid, dat wat van de Geest komt, en wat niet? Dat vraagt om een diepgeworteld geestelijke leven en een nieuwsgierige houding. Het vraagt ook om het vermogen die praktijk te ‘lezen’, te begrijpen, te onderzoeken en daarin richting te wijzen. Dat is iets wat je in het bijzonder in een master leert.”

Antenne
Het masterprogramma is verbonden met de James Wm. McClendon leerstoel voor baptistische en evangelische theologie aan de Vrije Universiteit. Leerstoelhouder prof. dr. Henk Bakker benadrukt eveneens het belang van academisch gevormde kerkleiders: “Van een geestelijk leider mag worden verwacht dat hij of zij een antenne ontwikkelt om de Schrift, de eigen tijd, de kerken en zichzelf verantwoord met elkaar in gesprek te brengen.”

Meer informatie is te vinden op www.evangelischemaster.nl. Het Baptisten Seminarium is de voorgangersopleiding van de Unie van Baptistengemeenten en de Alliantie van Baptisten- en CAMA-gemeenten.