Ontvoeren scholieren en studenten blijft lucratieve bezigheid in Nigeria

0
217

Gewapende mannen hebben opnieuw vijftien studenten ontvoerd, alsmede vier stafleden van een landbouwschool in Bakura, in het noordwesten van Nigeria. Het is de jongste in een reeks ontvoeringen van scholieren in het land dit jaar, zo meldt Open Doors. 

De politie bevestigde maandag dat er bij de ontvoering drie doden zijn gevallen, twee bewakers en een politieman. Het is nog niet bekend of er ook christenen onder de ontvoerde studenten zijn. Bij eerdere ontvoeringen waren christelijke studenten vaak een belangrijk doelwit. In juli werden van dezelfde school een leerkracht en een staflid gekidnapt, maar die werden na vier dagen weer vrijgelaten.  

Open Doors vraagt om gebed voor een goede afloop voor alle betrokken studenten en leerkrachten.  Tevens roept ze de Nigeriaanse overheid op om deze en andere ontvoeringen grondig te onderzoeken. 

Snel geld

In de afgelopen acht maanden is het aantal ontvoeringen van scholieren en studenten fors toegenomen. Het is een even tragische als lucratieve manier om snel geld te verdienen. Uit angst hebben ruim 600 scholen in de regio sinds december besloten hun deuren gesloten te houden. De ontvoeringen zijn een symptoom voor de toegenomen onveiligheid in heel Nigeria.  Vaak vragen de bandieten hoge bedragen aan losgeld. Maar zelfs na betaling blijft het onzeker of de studenten daadwerkelijk worden vrijgelaten, zo leert de praktijk. 

Op 5 juli werden meer dan 120 studenten van de Baptist High School uit de plaats Kaduna ontvoerd. Vijf wisten te ontsnappen, 28 studenten werden later vrijgelaten. De kerk beweert dat er geen financiële deals zijn gesloten met de ontvoerders. Maar de president van de Nigeriaanse Baptist Convention, Israel Akanji, liet wel aan AP-journalisten weten dat er een losgeldbedrag van ongeveer 1200 Amerikaanse dollars per kind was gevraagd.