Open Doors: aantal aanslagen op christenen in India neemt sterk toe

0
164

Het aantal aanslagen op christenen in India is deze maand dramatisch toegenomen. Religieuze extremisten dwingen gelovigen tot terugkeer tot hun vorige religie. Moord en verbanning komen ook steeds vaker voor.

Dat meldt Open Doors, dat met name in Centraal-India een snelgroeiend aantal incidenten zag. In maart zijn op diverse plekken christelijke leiders en kerkgangers vermoord, bedreigd en verbannen uit de lokale samenleving. Christenen worden “omgeven door een wolk van angst”, aldus Open Doors. “In één maand zijn honderden incidenten gemeld.”

Bij sommige aanslagen zijn christenen vermoord, onder wie de predikant Yalam Shankar uit de deelstaat Chhattisgarh. Hij werd op 17 maart dood naast zijn huis gevonden, nadat hij in de voorgaande maanden diverse doodsbedreigingen had ontvangen. Hij is hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door naxalieten, een maoïstische rebellengroep.

In het zuiden van India krijgen voorgangers te maken met valse beschuldigingen, arrestaties en martelingen. Zij mogen hun familieleden niet ontmoeten of bidden in hun woonplaats. Ten minste negen gezinnen zijn gedwongen om hun geloof in Jezus Christus op te geven en deel te nemen aan de zogeheten ghar wapsi, een hindoeïstische ceremonie om hen te ‘reinigen’ en terug te voeren naar het hindoegeloof.

Gebed
Radicale hindoes staan geen andere godsdiensten toe, omdat zij menen dat iedere inwoner van India hindoe moet zijn. De circa 68 miljoen Indiase christenen vormen een relatief kleine minderheid te midden van bijna 1,4 miljard Indiërs. Open Doors roept op tot gebed voor de slachtoffers van vervolging. Ook vraagt zij om gebed voor twee broers die al enkele weken in politiehechtenis zitten, voor predikanten die verdacht worden gemaakt en voor gezinnen die uit hun dorpen worden verdreven.