PKN wil asielzoekers huisvesten bij kerkelijke gemeenten

0
159

De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen willen de opvangcrisis helpen oplossen door gezamenlijk tientallen asielzoekers en statushouders te huisvesten bij kerkelijke gemeenten in heel Nederland.

Dat doen ze door een publiek-private samenwerking te initiëren, waarmee de PKN en de gemeente Kampen samen goede ervaringen hebben opgedaan bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de PKN: “Al weken kijken we met ontzetting naar de beelden uit Ter Apel. Onze telefoon gaat voortdurend: kerken in heel Nederland bieden hulp en opvangplekken aan. Samen met de gemeente Kampen hebben we de afgelopen weken gewerkt aan een plan om de Kamper Aanpak Ontheemden landelijk te introduceren.”

De Kamper Aanpak Ontheemden laat zien dat ontheemden snel – en met draagvlak – onderdeel worden van de samenleving als dat kleinschalig gebeurt. De Groot: “We geloven in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en hen opneemt in de gemeenschap. Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen.”

Actievere rol
Vanuit de gemeente Kampen en de PKN ligt er nu een voorstel bij het ministerie om een project Samen Thuisgeven te starten. Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen: “In de huidige asielcrisis wordt de samenleving onvoldoende betrokken bij het vinden van oplossingen. Confrontatie ligt op de loer, terwijl coöperatie juist oplossingen biedt. Kerken in het bijzonder spelen nu nog een ondergeschikte rol, terwijl ze bovengemiddeld betrokken zijn en een actievere rol kunnen vervullen bij de lokale extra opvang van bijvoorbeeld statushouders.”

Foto: ‘De kerk kan een actievere rol vervullen bij de lokale extra opvang.’ | Pixabay/Menno de Jong