De Eindtijd geactualiseerd

0
326
De meeste Evangelische christenen kennen de belangrijkste gebeurtenissen van de ‘Eindtijd’. Maar hoe zal het zijn als je het zelf meemaakt? Daarover gaat het in de twee filmseries van de 6 Dvd-box ‘Apocalypse’. Hoe is dat gedaan?

Door Marco van Putten

Twee filmseries
De eerste serie zijn de drie films van de ‘Left Behind’ serie. Daarna volgt de driedelige filmserie van de ‘Revelation Road’ serie. De films spelen op het moment dat de laatste dagen in vervulling staan, zoals dit het meest gedetailleerd door Johannes is beschreven in het boek Openbaring. Centraal in deze films staan de dogma’s van de ‘Opname van de Gemeente’ en ‘de Grote Verdrukking’. De filmmakers gaan ervan uit dat de ‘weeën’ beginnen vóór de ‘Opname’. Vraagstelling in de films is wie de ware christenen zijn en hoe achterblijvers overleven als ‘de verdrukking’ van de eindtijd begint.

Left Behind
Deze filmserie bestaat uit de films ‘The Movie’, ‘Tribulation force’ en ‘World at war’. De hoofdrol wordt gespeeld door Buck Williams, een journalist bij een fictieve Amerikaanse nieuwsorganisatie GNN. In deze films hebben het opkomen van de antichrist (de secretaris-generaal van de VN), de ‘weeën’ en de ‘Opname van de Gemeente’ een belangrijke plaats. Interessant is dat veel belangrijke gebeurtenissen in deze films in Israël plaatsvinden.

Revelation Road
Deze filmserie bestaat uit de films ‘The beginning of the end’, The sea of glass and fire’ en ‘The black rider’. In deze serie heeft Joshua McManus, een verkoper, de hoofdrol. Dit zijn eerder ‘vechtfilms’ die zich op een lokale situatie (ergens in de Verenigde Staten van Amerika) in de Eindtijd richten. Daar vinden, net als elders in de wereld, vreemde en angstaanjagende natuurverschijnselen plaats, zoals voortdurende bliksems op klaarlichte dag en aardbevingen. Josh raakt in conflict met een motorbende, genaamd ‘The Barbarians’. Dat geeft de films enigszins een ‘Mad Max’ gehalte (voor wie daarmee bekend is). Dan vindt de ‘Opname van de Gemeente’ plaats. Josh wordt echter niet opgenomen.

Evaluatie
In deze films wordt het belangrijke onderwerp van de Eindtijd naar de hedendaagse actualiteit gebracht. Opvallend is dat de productenten veel oog hebben voor intermenselijke relaties, die ondanks het vooruitzicht van het gesuggereerde einde van de wereld, grote aandacht krijgen. In de films doen zich opmerkelijke wendingen voor, waarmee de producenten lijken aan te geven dat dingen zich ook ten goede kunnen keren. De films vallen in de categorie drama, maar hebben ook aandacht voor romantiek. Vooral de films van de Revelation Road serie zijn ook als actiefilms te typeren. Diverse bekende acteurs zijn in de films te zien, zoals Bruce Marchiano (bekend van diverse films over het leven van de Here Jezus), Eric Robberts (Suits), Ray Wise (Fargo) en Kevin Sorbo (Caged no more). In deze films komen echter allerlei zaken naar voren, die niet worden verklaard. Dat geeft het geheel een mysterieus karakter, maar het is ook verwarrend en laat de kijker met vragen achter. Ongetwijfeld is dat ook de bedoeling.

Apocalypse. Filmcollectie. 2019, NEEMA Media B.V., Amersfoort, c. 675 min, € 29,99, ISBN: 9789492925114.