Actie vakantietas geeft bijna 10.000 kinderen vakantiepret

0
316
Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie klasgenootjes uitvliegen naar zonnige oorden, blijven zij achter. Kerk in Actie organiseert aan het begin van de zomervakantie met plaatselijke kerken de Actie Vakantietas. Al 165 plaatselijke kerken hebben 9328 rugtasjes besteld en gevuld met leuke spullen om kwetsbare kinderen vakantiepret te geven. Kerk in Actie zorgt voor een vrolijke tas, lokale kerken vullen deze met leuke cadeautjes en kortingsbonnen voor bijvoorbeeld een ijsje, het zwembad of een pretpark in de buurt.

Vijf protestantse gemeenten in Zwijndrecht sloegen de handen ineen en vulden gezamenlijk ruim 100 tasjes vol met leuke spulletjes voor kinderen in armoede. Bij Kerk in Actie werden de gratis rugzakjes besteld en via de plaatselijke voedselbank adressen opgevraagd van ouders die bij de voedselbank een pakket krijgen. Iedere wijkgemeente organiseerde een eigen inzamelingsactie. “Eén gemeente had bijvoorbeeld 100 briefjes met een cadeauwens voor ongeveer 5 euro gemaakt en onder de gemeenteleden uitgedeeld. Andere gemeenten plaatsten een oproep voor cadeautjes en geld, of, bij een gemeente met overwegend oudere leden, alleen geld. Kortom, iedereen ging op eigen manier aan de slag!¨ aldus Joke Nouwt, diaken in Zwijndrecht.

Hartverwarmende actie
Diaken Marianne Bijkerk uit het Zeeuwse Hoedekenskerke coördineerde de actie voor 9 Zeeuwse kerken. Vorige week werden 125 kinderen blij gemaakt worden met een tas vol verrassingen. Door deze actie kan verbinding worden gemaakt met mensen in armoede. “Als diaken heb ik veel armoede gezien, en daarbij de onmacht van mensen om altijd te moeten vechten tegen bureaucratie. Met deze actie kunnen we iets positiefs doen.” Ze kijkt dankbaar terug: “Het was hartverwarmend hoe enthousiast gemeenteleden aan de slag gingen met het vullen van de tasjes. De contactpersoon van de voedselbank haalde de tassen op en viel helemaal stil. Hij vertelde me dat hij ontroerd was door het feit dat er zoveel mensen met zoveel warmte in touw zijn geweest om iets te doen voor anderen die ze niet kennen.”

Eén op negen kinderen groeit op in armoede
Armoede onder kinderen is een groot probleem in Nederland. Eén op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede, dat zijn er 2 per klas! Dat moet anders. Kerk in Actie wil diaconieën ondersteunen in hun werk met en onder kinderen uit gezinnen met een krappe beurs. Door het geven van advies, door diakenen met elkaar in contact te brengen zodat zij van elkaar kunnen leren. En door het beschikbaar hebben van veel informatie.

Bron: Kerk in Actie