Door schade en schande leren

0
383

Afbreken van de zwangerschap – abortus – is tegenwoordig de gewoonste zaak geworden. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat zijn de gevolgen? Daarover gaat de film ‘Unplanned’. Het is het waargebeurde verhaal van een directrice van een abortuskliniek. Waar gaat het over?

Sommige christenen verzetten zich fel tegen abortus. Maar ook anderen maken zich er druk over. Dit wordt wel de Pro-Life beweging genoemd. Emoties lopen daarbij heel hoog op. Zeker als er ook gelovigen zijn die zich als voorstander van abortus uitspreken of op z’n minst onder bepaalde voorwaarden mogelijk moet zijn, zoals bij verkrachting, (ernstige) ziekte of als blijkt dat de foetus zich misvormd ontwikkeld. De vraag is ook of de Pro-Life beweging zich ook verzet tegen anticonceptie en voorlichting geeft ter voorkoming van ongewenste zwangerschappen, zoals Bijbels onderwijs over relaties?

Ongewenst zwanger
De film gaat over een jonge vrouw, Abbey Brannam, die in de Verenigde Staten van Amerika op een Hogeschool zat en daar snel veranderde van serieuze studiebol in een feestbeest. Ze leert een jongen, Mark, kennen en niet lang daarna blijkt ze zwanger. Dit past echter niet bij hun leven op dat moment en haar ouders zouden kwaad over haar zwangerschap worden. Abortus is dan een makkelijke uitkomst. Het verliep redelijk vlekkeloos.

Dan huwen ze, maar ze komt er kort daarna achter dat Mark een andere vriendin had. Meteen besluit ze tot een scheiding. Ze blijkt echter opnieuw zwanger, maar wil niets meer met hem te maken hebben. In die emotionele bevlieging besluit ze weer tot afbreken van haar zwangerschap. Dit keer met een abortuspil. Maar dat blijkt minder vlekkeloos te verlopen. Weken lang heeft ze veel pijn, bloedingen en is ze niet in staat te werken.

Planned Parenthood
Tijdens haar studietijd was ze in contact gekomen met de organisatie Planned Parenthood die vrouwen wijst op hun rechten en gratis anticonceptiematerialen verstrekt. Ze is geïnteresseerd en gaat als vrijwilliger bij die organisatie werken, maar bij de abortuskliniek daar wordt fel gedemonstreerd. Abbey komt zo in contact met de christelijke actiegroep Coalition for life.

Na haar studie huwt ze met haar nieuwe vriend, Doug, en ze sluiten zich aan bij een kerkgemeenschap. Toch blijft ze werken bij Planned Parenthood en wordt er zelfs directrice. Haar man en familie keuren haar beroep af, maar blijven haar toch steunen. Hoe zal dit aflopen…?

Evaluatie
Dit is een indrukwekkende, meeslepende, professionele dramafilm, dat een krachtig getuigenis is tegen het plegen van abortus om gelegenheidsgemak. Het is een schokkende film met sterk confronterende scènes. De kijker wordt dicht bij het leven van Abbey betrokken. Ze blijkt een vrouw met een nogal uitgesproken eigen mening. Geleidelijk ontdekt ze echter de keerzijde van haar werk en komt ze in een geloofscrisis. In de film worden verschillende aspecten van de abortusproblematiek naar voren gebracht. Deze Dvd wordt zeer aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.

Unplanned. Wat zij zag veranderde alles. 2020, NEEMA Media B.V., Amersfoort. In samenwerking met Schreeuw om leven en Betsaida, c.105 min., € 17,99, ISBN: 9789492925428.