Geloofsworstelingen van dertigers

0
393

Naarmate mensen ouder worden blijken ze met steeds andere uitdagingen te maken krijgen. Sommigen delen dat in naar leeftijd. Annemarie Van Heijningen-Steenbergen doet dat met haar boekje ‘Dingetjes van dertigers’. Daarmee gaat ze in op eigenaardigheden van orthodox-protestantse gelovigen van die leeftijdsgroep. Hoe deed ze dat?

Dit zou een laagdrempelig, boeiend en persoonlijk boek zijn over een dynamisch levensdecennia vol dromen, dilemma’s, downs en ups. Het zou over diverse thema’s gaan waarmee einde 20-tigers, 30-tigers en beginnend 40-tigers te maken hebben; de generatie die millennials (generatie Y) worden genoemd en die zijn opgegroeid in welvaart. Door dit laatste leven zij met de gedachte dat alles maakbaar is. Het zouden vaak perfectionisten zijn die niet of slecht met tegenslag kunnen omgaan. Op een speelse manier zou de lezer aan het denken worden gezet. Maar onder de humor zou levensernst zitten. Het gaat over hun verlangens, wat zij willen, wat hun doelen zouden zijn en waarin hun identiteit zou liggen? Maar ook over wat de verhouding tot God kan zijn. Zelfs de dood, het sterven komt ter sprake.

Boekanalyse
Annemarie schreef al eerder diverse boeken, spreekt op bijeenkomsten en heeft een vast column in de EO-visie. In dit boek is ze openhartig over haar eigen problemen, zoals burn-out, en daardoor is het enigszins autobiografisch. Na een Inleiding volgen 14 hoofdstukken en een Nawoord. Ingegaan wordt onder meer op gezinsvorming, teleurstellingen over Gods leiding, vergankelijkheid van het leven en andere wezenlijke zaken. De meeste aandacht geeft ze aan de roeping in de kerk en de eigen identiteit. In alle besprekingen zit een ‘goed’ (constructief) punt verwerkt. Bijbelcitaten komen uit de Herziene Statenvertaling (HSV).

Geloof geeft mogelijkheden
Gelovigen zouden juist het voordeel hebben omdat ze kunnen relativeren. Niet alles hoeft. Er is tevredenheid en dankbaarheid voor zegeningen. Verschillende auteurs over het (geloofs)leven worden genoemd en soms geciteerd. Veel 30-tigers zouden zoveel mogelijk tegelijk willen waardoor ze te maken kunnen krijgen met keuzestress. Ook christenen. Maar in Gods Koninkrijk zijn discipelen slechts knechten die hun plicht aan God horen te doen. Gods is daarin de Gids, niet de ontplooiing van het eigen talent. Er is een besef in Gods Hand te zijn. Er komt een besef over wat er eigenlijk toe doet.

Evaluatie
Dit is een boekje dat bedoeld lijkt om te reflecteren, te relativeren en te adviseren. Het heeft kleine letters, dus heeft een hoge informatiedichtheid. Het is uitgevoerd in zakformaat met harde kaft, dus kan makkelijk worden meegenomen. Schrijfster ventileert vrij haar mening en blijkt modern, maar toch traditioneel (Gereformeerde Bond). Jammer is wel dat ze zich regelmatig nogal grof uitdrukt (populistisch). Dit boekje wordt aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.

Heijningen-Steenbergen, A. Van, Dingetjes van dertigers. 2020, Groen, Heerenveen, 96 pagina’s, € 12,50, ISBN: 9789088972492.