God gaat door met elke gelovige

0
186

Whosoever – Wie dan ook – is de titel van de nieuwe cd van de Noord-Ierse band Rend Collective. Die titel komt van een Bijbelvers (Joh 3:16) en de band bestaat sinds 2007. Bij de cd zit een boekje met de liedteksten en foto’s van de band.

De titelsong ‘Whosoever’ is een opgetogen nummer met country-elementen dat de liefde van God voor de wereld bezingt. Niemand is bij God een buitenstaander, maar welkom. Het stevige rocknummer ‘Let it roll’ heeft Ierse muziek als basis en gaat over bevrijding van gevangenen. Het is geïnspireerd op het Uittochtsverhaal van Israël, maar het verwijst ook naar de opwekking uit de dood. Afrollen van ketenen en wegrollen van de steen voor het graf.

Het rocknummer ‘Hallelujah anyway’ heeft een aanstekelijke beat. Het gaat over de situatie dat een gelovige niet alles bereikt wat die zich heeft voorgesteld. Toch blijft er dan alle reden om God te eren. Het volgende nummer ‘Plans’ heeft ook een aanstekelijke beat. Het gaat erover dat God aan het werk is in het leven van de gelovige. Ook al ziet die gelovige het zelf niet. Dat gegeven, dat God plannen heeft, is hoopvol. Echt een meezinger.

Het rustige en serieuze nummer ‘Boast in the cross’ is het langste nummer op deze cd. Het gaat over het roemen in het kruis van de Here Jezus, want er is geen reden zich te schamen voor Gods werken. ‘True in the light’ gaat erover dat wat van God waar is in het licht dat ook is in het duister. Ook dit lied geeft hoop. Het nummer heeft een aanstekelijke beat met een Ierse melodie.

‘Beloved’ gaat erover dat Gods volk geliefd is door Hem. Dat is goed om te realiseren. God kijkt zo naar gelovigen en niet zoals mensen naar elkaar kijken met al hun verschillen. ‘Gratefulness’ gaat erover dat God de gelovige opwekt tot dankbaarheid, ondanks de strijd in het leven. Dit nummer heeft opnieuw country-elementen.

Het nummer ‘As for me’ met een aanstekelijke beat gaat over het vasthouden aan de dienst voor God. De liedtekst is geïnspireerd door Jozua 24:15: “Maar ik en mijn huis, wij zullen God dienen”. Deze cd sluit opgetogen af met het gegeven dat in plaats van koude religie ‘We need the love of God’.

Evaluatie
Dit is opgetogen en soms serieuze, maar soms ook stevige gospelrock muziek. De teksten zijn vaak geïnspireerd door Bijbelverzen en hebben een bemoedigende boodschap. Ook wordt opgeroepen tot eenheid.

Het zou er niet om gaan hoe gelovigen hun leven ervaren of zich voelen. God heeft een groter plan met de gelovigen en gaat door met hen.

De muziek wordt vaak gezongen als band als geheel. Daardoor komt de muziek over als bedoeld voor de geloofsgemeenschap. Het heeft ook een huiskamersfeer. De muziek heeft soms onverwachte wendingen en kan rauw, maar ook subtiel zijn.

Deze cd wordt aangeraden.


Whosoever. Rend Collective. 2022, Rend Family Records, distributie: 316 Europe, c.36 min., € 14,95, ISBN: 602435855516.