Hoe Ierland christelijk werd

0
692

Sommige zendelingen gaan tot de verste gebieden waar mensen wonen. Daarover gaat de tekenfilm ‘Het verhaal van St.Patrick’. Deze zendeling ging naar Ierland. Een land waar hij eerst slaaf was geweest. Hoe is zijn verhaal weergegeven?

Het is 385 n.Chr. In een Engelse kustplaats werd een Romeins kind geboren met de naam Patricius. Hij was de zoon van een Romeins leider en kerkdiaken. Patricius groeide op, maar wilde, in tegenstelling tot zijn vader, niets van het christelijke geloof weten.

Zeven jaar later vallen Keltische piraten hun huis binnen. De ouders proberen hun zoon te laten vluchten. Maar hij wordt gevangen naar Ierland gebracht. Daar werd hij als slaaf aangesteld om schapen te hoeden bij een stam. Pas dan, in zijn meest ellendige staat, gaat hij God aanroepen. Hij antwoord hem, maar de plaatselijke druïde priester wil hem doden. Op tijd roept een engel hem om te vluchten…

Dvd
De hoofdfilm is de tekenfilm dat een groot deel van het leven van deze Patricius laat zien. Uiteindelijk werd hij de eerste zendeling naar Ierland. Deze Engels gesproken tekenfilm heeft ondertitels in Nederlands, Duits, Engels, Frans, Pools en Spaans en duurt c.30 minuten.

Bonus
Als bonus is een docudrama van circa 62 minuten toegevoegd. Verschillende experts nemen de kijker mee en geven hun toelichting bij de historische plaatsen in het leven van Patricius, die in Ierland bekend is geworden als St.Patrick. Zo ontstaat een realistisch beeld.

Dat is nodig omdat er inmiddels allerlei mythen en legenden over hem in omloop zijn. Het begin hiervan ligt bij de hagiografie (heilige beschrijving) van St.Patricks leven. Die hagiografie zou zijn ontstaan in het klooster van Armagh. Tegenwoordig is die plaats het religieuze centrum van de Ierse christenheid. Een aantal van de legendes wordt besproken en een vermoedelijke verklaring ervan wordt gegeven. Ook wordt ingegaan op de twee overgeleverde geschriften van St.Patrick: zijn belijdenissen en de brief aan de legerleider Coroticus.

In deze documentaire wordt ook een goed beeld gegeven van het prachtige Ierse landschap, en de kloosters en kerken daar. Er wordt aandacht besteedt aan de geschiedenis van Ierland, de Druïden (heidense priesters) en het Keltische-christendom. Daarnaast is er aandacht voor archeologie en voor de Troubels (problemen) in Noord-Ierland.

In de documentaire wordt uiteindelijk ook nog aandacht gegeven aan de pelgrimage naar de kapel op de bergtop Croagh Patrick waar jaarlijks veel pelgrims en toeristen van verschillende (religieuze) achtergronden heentrekken. Heel passend wordt afgesloten met een herdenkingsbijeenkomst van leiders van allerlei kerkelijke denominaties bij het (vermoedelijke) graf van St.Patrick in Downpatrick.

Evaluatie
Dit is een spannende en inspirerende tekenfilm (geschikt voor kinderen van 8-12 jaar) over belangrijke momenten uit het leven van St.Patrick, de zendeling naar Ierland. Het is een goede inleiding op zijn leven. De documentaire vult goed aan en is heel leerzaam. Deze Dvd wordt aangeraden.

Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.

Het verhaal van St.Patrick. De ontsnapte slaaf die het evangelie naar Ierland bracht. Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’. Transvision, Harderwijk, c.90 min., € 5,99, ISBN: 8718868359209.