Inleiding op Evangelische Israëlvisie

0
606

Wat is het belang van Israël? Volgens sommigen is die vervallen, maar anderen stellen juist het tegenovergestelde. Het interview door de inmiddels overleden Dolf van de Vegte (Family7) van ds. Glashouwer van Christenen voor Israël hierover is vastgelegd op 2 Dvd’s met de titel ‘Waarom Israël?’. Hoe is dat gedaan?

Deze Dvd-set bestaat uit 10 gesprekken van elk circa 25 minuten over verschillende onderwerpen met betrekking tot het volk Israël. Het interview is mede naar aanleiding van de boeken ‘Waarom Israël?’ (2016) en ‘Waarom Jeruzalem?’ (2008) van Glashouwer. De meeste aandacht in deze gesprekken gaan uit naar de stad Jeruzalem. Deze Dvd-set past bij de Dvd-set ‘Waarom Jeruzalem?’. In 2016 gerecenseerd op deze website.

Kennismaking met Glashouwer
Het eerste gesprek is een inleiding op het onderwerp en daarin vertelt Glashouwer over zijn achtergrond en vat hij zijn levensgeschiedenis samen. Zijn ouders hielpen Joden onderduiken en waren bevriend met bekende mensen uit het verzet, zoals Corrie Ten Boom. Zijn vader was predikant. Glashouwer was echter het ‘zwarte schaap’ van het gezin en gaf niets om het geloof. Maar later komt hij radicaal tot geloof en raakt hij betrokken bij de Evangelische Omroep, waar zijn vader voorzitter was. Hij verteld over de hersentumor die hij had en hoe hij daarvan wist te herstellen. Tegenwoordig is hij werkzaam bij Christenen voor Israël.

Uiteenlopende onderwerpen
Glashouwer gaat daarna in op uiteenlopende zaken, zoals Gods Verbonden met Israël, waarom God het volk Israël schiep, de problematische relatie van Israël met de Arabieren (vooral de Palestijnen), antisemitisme en de Eindtijd. Glashouwer laat zien hoe de Bijbel directe antwoorden geeft op eenvoudige vragen van vandaag. De Bijbelteksten worden in een aparte balk op het scherm getoond.

Evaluatie
Deze Dvd gaat over een Bijbelse kernvraag die aan de basis ligt van veel Bijbelse onderwerpen. Glashouwer wijdt echter hierover breed uit. Zo gaat bijvoorbeeld een gesprek over het onderwerp van de realisering van Gods Koninkrijk. Ook is hij, als gepensioneerd PKN (Protestantse Kerk Nederland) predikant, soms erg kritisch op de traditionele kerk. Vooral tegen de Vervangingstheorie (kerk heeft Israël vervangen). Toch staat hijzelf ook nog in de kerktraditie. Dat blijkt wanneer hij overal in het Oude Testament de Here Jezus ‘inleest’, het klassieke christocentrisme toepast en Gods Verbonden in de regel als onvoorwaardelijk verondersteld. (m.u.v. die van Mozes, die hij als verdwijnende beschouwt). In de gesprekken worden de Bijbelse profetieën Israëlcentrisch geïnterpreteerd. In die zin is zijn beantwoording van de kernvraag slechts als een alternatief op de traditie. Toch bieden deze gesprekken een belangrijke inleiding op Evangelische Israëlvisies, die tegenwoordig niet onomstreden meer zijn. Zo is Glashouwer veel te positief over Israël (Twee-Godsvolken- en Tweewegentheorie), zoals Christenen voor Israël. Welke Bijbelvertaling gebruikt wordt is niet duidelijk. Deze Dvd-set kan niet alleen van nut zijn voor persoonlijke Bijbelstudie, maar ook voor gemeenteonderwijs en Bijbelkringen en wordt warm aanbevolen.


Waarom Israël? In gesprek met ds. Willem J.J. Glashouwer. 2 DVD. 2014, Christenen voor Israël, Nijkerk. Productie: Family7, c.250 min, € 9,99, ISBN: 9789491001888. Verkrijgbaar bij www.pelgrimonline.nl en bij de christelijke boekhandel.