Recensie: De (onofficiële) Bijbel voor Minecrafters

0
319
Garrett Romines en Christopher Miko

Recensie: Rineke Peterson

De Bijbel voor Minecrafters is een soort kinderbijbel voor degenen die graag Minecraft spelen op de computer. Er staan een aantal verhalen uit het Oude Testament en een aantal uit het Nieuwe Testament in. Het leest als een stripboek. Op iedere pagina staan één, twee of drie screenshots van een nagebouwd Bijbelgedeelte in Minecraft. Zo zie je bij het verhaal van de schepping een plaatje van een Minecraft Adam en Eva in een nagebouwd paradijs en Eva die in een tekstwolkje tegen Adam zegt: ‘Ik ben Eva en we zullen alle dagen van ons leven heel gelukkig zijn.’

Echte Minecraftfans lezen deze verhalen met plezier in één keer door. Ze herkennen alle tools en blokken en alle wezens die gebruikt zijn om de verhalen op een eigentijdse manier weer te geven. Zo is de creeper op een emerald blok gebruikt om de slang uit te beelden. Een beacon stelt het licht van God voor.

Het boek is behoorlijk creatief. Ik kan me voorstellen dat mensen over bepaalde gedeeltes kunnen struikelen, zoals bijvoorbeeld de eerste pagina. Je ziet een zwart plaatje met wat gekleurde particles van vuurwerk en in een gele balk staat: In het begin maakte God de hemel en de aarde. Vervolgens zie je op datzelfde plaatje een tekstballon vanuit de hemel waarin staat: We beginnen met een grote knal.

Deze bijbel is niet echt geschikt om aan tafel als kinderbijbel te gebruiken, maar het is wel een heel leuk boek om echte gamers bekend te maken met de Bijbel. Het is het aas waar je deze doelgroep mee ‘vangt’. Daarnaast is het boek ook leuk als inspiratiebron om zelf in Minecraft de Bijbelse verhalen te gaan nabouwen. En dan is enige creativiteit volgens mij wel toegestaan.

De onofficiële Bijbel voor Minecrafters, Garrett Romines en Christopher Miko, Uitgeverij Plateau, ISBN 9789058041081, paperback, 282 pagina’s, € 14,99