Strijd om de ware kerk

0
626

Vanaf de 13de eeuw nam de Europese welvaart weer toe, maar dat had grote gevolgen voor de Rooms-katholieke kerk. Niet alleen ontstond de strijd over wie de opperste politieke macht toekwam: de keizer of de paus. Maar er kwam ook verzet op tegen de decadentie en het machtsmisbruik van de kerkelijke ambtsdragers. Hierover gaat de Tv-serie ‘De naam van de roos’ gebaseerd op het gelijknamige boek van Umberto Eco. Hoe is dat gedaan?

Adso uit Melk
Het verhaal draait om de 17-jarige novice Adso (Damian Hardung) uit het Benedictijner klooster bij de Oostenrijkse plaats Melk. Het is november 1327. Adso’s vader, een generaal van het Heilige Roomse rijk, vocht tegen het pauselijke leger. Hij had hem meegenomen in zijn leger. Adso kan daar niet aarden. Onderweg naar Melk ontmoet hij William van Baskerville, een Franciscaanse pater (John Turturro). Hij hoort en ziet hem de armoede gelofte vervullen. Dat spreekt hem aan en hij gaat hem volgen…

Het debat
William is op weg naar een Benedictijner abdij in het noorden van Italië voor een debat. De Franciscaner orde was beticht van ketterij. Ook door het optreden van de Dolcini’s, een roversbende die beweerde Franciscaans te zijn. De paus in Avignon vaardigde een ambtsdrager af naar die abdij. Zijn rechterhand, de Inquisiteur Bernard Gui (Rupert Everett). Gezien Europese ontwikkelingen kreeg hij een gewapende escorte van kruisridders. Onderweg zaait hij dood en verderf. Dat zet de omstandigheden voor het debat op scherp. Hoe het debat verlopen…?

Een meisje
Onderweg ontmoeten William en Adso een meisje uit Occitanië (Zuid-Frankrijk), Puella. Ze was gevlucht nadat kruisridders haar familie hadden gedood en haar woonplaats hadden verwoest. Ze delen hun voedsel met haar en zij blijft hen volgen. Er ontstaat een band tussen haar en Adso. Hoe gaat dit verder…?

Mysterieuze sterfgevallen
Vanaf dat Adso en William in de abdij aankomen, vallen er doden onder de monniken ervan. De abt, geeft William, in afwachting op het debat, volmacht deze sterfgevallen te onderzoeken. Hij mag overal komen, behalve in de bibliotheek: een grote, versterkte toren boven het scriptorium (de plaats waar de monniken hun kopieerwerk van boeken doen en die versieren met de prachtige, typisch middeleeuwse miniaturen). Maar naarmate er meer doden vallen wijzen alle aanwijzingen erop dat die in verband staan met geheimen in de bibliotheek. Daarom gaan William en Adso ’s nachts via geheime gangen de bibliotheek in. Eenmaal binnen blijkt het een labyrint. Ze kunnen elke nacht maar kort in de bibliotheek doorbrengen zonder dat het opvalt. Geleidelijk ontdekken ze meer. Maar vooral over de monniken…

Evaluatie
Dit is een bijzondere, professionele detectivethriller, waarin meerdere verhalen door elkaar heen lopen, die uiteindelijk bij elkaar komen. Opvallend zijn de authentieke decors en de sfeer van verraad, achterdocht, wraak en mystiek in deze film met pakkende filmmuziek. Het wezen van christelijk geloven staat centraal. Deze Tv-serie is zeker een aanrader.

De naam van de roos. 2019, Sony Pictures Home Entertainment Inc., c.440 min., € 23,99, ISBN: 5430000728683.