Oproep: ‘Stel handelsverdrag Vietnam uit’

0
610

Oproep aan Europees Parlement:

‘Stel handelsverdrag Vietnam uit om schending mensenrechten’

Stel de ratificatie van het EU-Vietnam Vrijhandelsverdrag (EVFTA) uit, totdat Vietnam belangrijke stappen heeft gezet in het verbeteren van mensenrechten. Dat is de dringende oproep die Jubilee Campaign in een open brief doet aan de leden van het Europees Parlement. Die stemmen op dinsdag 11 februari over het ingaan van het vrijhandelsverdrag en het bijbehorende investeringsverdrag, waarmee de EU de handel tussen Europa en Vietnam wil stimuleren.

De overeenkomst tussen de EU en Vietnam zou het eerste vrijhandelsverdrag zijn met een ontwikkelend Aziatisch land. Vietnam heeft echter een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Het land maakt zich schuldig aan schending van zowel het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten als het Verdrag tegen foltering, meldden het VN-Mensenrechtencomité en het VN-Comité tegen Foltering vorig jaar.

Godsdienst onder druk

Vooral religieuze minderheden hebben het zwaar te verduren onder het communistische regime. Rooms-katholieke christenen, boeddhistische gelovigen en leden van de Cao Dai religie worden voortdurend onder druk gezet. Minstens tienduizend Hmong en Montagnard-christenen zijn stateloos gemaakt omdat zij weigeren hun geloof te verloochenen.

Vietnam heeft momenteel zo’n 250 gewetensgevangenen, waarvan een derde bestaat uit leden van boeddhistische gemeenschappen en Montagnard huiskerken. Gevangenen hebben vaak te maken met foltering. Er zijn verschillende gevallen bekend van arrestanten die slechts enkele uren na hun arrestatie zijn overleden.

Verkeerd signaal

‘Wanneer het Europees Parlement het EVFTA nu goedkeurt, geeft het een verkeerd signaal af aan landen die mensenrechten schenden’, zegt Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign Nederland. ‘Ratificatie van het verdrag betekent niet alleen een indirecte goedkeuring van de onderdrukking door de Vietnamese regering. Het zorgt er ook voor dat de EU zijn laatste drukmiddel kwijtraakt om verandering af te dwingen en de situatie voor christenen en andere minderheden te verbeteren.’

Nederland is één van de grootste Europese handelspartners van Vietnam, terwijl de EU na de Verenigde Staten de grootste exportmarkt is voor Vietnam. In het vrijhandelsverdrag, dat in 2019 door beide partijen werd ondertekend, is onder meer afgesproken dat binnen tien jaar 99 procent van de onderlinge invoertarieven wordt afgeschaft. Ratificatie door het Europees Parlement is de laatste horde die moet worden genomen, voordat het verdrag officieel in werking treedt.

Download HIER de brief van Jubilee Campaign aan de leden van het Europees Parlement.

Bron: Jubilee Campaign / Foto: Pixabay.com