Grootste kunstwerk van chocolade voltooid voor Mercy Ships

0
534

Chocolatier Frits van Noppen heeft in de Onderzeebootloods zijn wereldrecordpoging voor de grootste chocoladereep naar oppervlakte voltooid. In de aanwezigheid van meer dan 1.000 genodigden onthulden Mercy Ships oprichter Don Stephens en bestuursvoorzitter Jan van den Bosch het meesterwerk in chocola, dat 26,8 meter lang is en 14,3 meter hoog. Het beslaat daarmee 383,4 m², meer dan een verdubbeling van het huidige wereldrecord, dat 142,3 m² beslaat. Het kunstwerk weegt meer dan 13.000 kilo en vormt de afbeelding van het nieuwe schip van de organisatie Mercy Ships, waarvoor Van Noppen aandacht vraagt.

De verkoop van onderdelen van het kunstwerk heeft tot nu toe al meer dan 500.000 euro opgeleverd voor het goede doel. Met dit geld krijgen duizenden mensen in Afrika medische zorg.

Van Noppen, die zijn wereldrecordpoging vanaf afgelopen zomer voorbereidde, produceerde in januari alle 1.620 onderdelen van het kunstwerk in zijn atelier. Voorafgaand aan de onthulling heeft hij met zijn team non-stop gewerkt om het kunstwerk neer te zetten en alle onderdelen aan elkaar vast te maken. Onafhankelijke getuigen beoordeelden donderdag de recordpoging door een officiële meting uit te voeren. Guinness World Records zal al het verzamelde bewijs in de komende dagen beoordelen. De officiële uitslag van de beoordeling volgt over enkele dagen.

Don Stephens en Jan van den Bosch onthullen het chocoladekunstwerk
Initiatiefnemer Frits van Noppen met Mercy Ships oprichter Don Stephens en bestuursvoorzitter Jan van den Bosch

Frits van Noppen:

‘Geweldig dat we deze wereldrecordpoging neer konden zetten voor zo’n mooie organisatie als Mercy Ships. Tijdens het maken van het kunstwerk zag ik steeds de patiënten voor me waar we dit voor doen. Met het ingezamelde geld kan Mercy Ships weer zoveel van deze waardevolle mensen helpen!’

Het nieuwe schip

Bij de onthulling van de wereldrecordpoging werd ook duidelijk wat het kunstwerk precies voorstelt: het is een afbeelding van het nieuwe schip van Mercy Ships, dat nog in aanbouw is. Mercy Ships vaart naar de armste landen in Afrika om daar medische zorg te bieden. Jaarlijks ontvangen duizenden mensen een gratis chirurgische operatie, behandeling of medische training. Op dit moment wordt een tweede ziekenhuisschip gebouwd. Mercy Ships grijpt dit unieke initiatief aan als startpunt van een wereldwijde campagne om fondsen te werven voor het in de vaart brengen van dit nieuwe ziekenhuisschip. De opbrengst van de actie zal volledig ingezet worden voor het medische werk van beide schepen in Afrika.

Bezichtiging en sponsoring

Vandaag en morgen, 7 en 8 februari, is het kunstwerk in de Onderzeebootloods voor een klein bedrag te bezichtigen voor het grote publiek. Tickets zijn verkrijgbaar aan de deur of via hetlekkerstewereldrecord.nl. Bezoekers kunnen rekenen op een ware chocolade-beleving, een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen.

Er is nog steeds gelegenheid voor mensen om een element van het kunstwerk te bemachtigen.

Particulieren en bedrijven kunnen – zo lang de voorraad strekt – voor € 999,- een chocolade-onderdeel van circa 8 kilo sponsoren via hetlekkerstewereldrecord.nl. Hiermee steunen ze direct het werk van Mercy Ships.

Bestemming kunstwerk

Na de publieksdagen wordt het chocolade-kunstwerk afgebroken en per onderdeel thuisbezorgd bij alle sponsors. Particulieren en bedrijven die een onderdeel van de duurzaam geproduceerde chocola hebben gesponsord ontvangen deze in een mooie geschenkverpakking, met hamer en beitel om de chocola soldaat te kunnen maken. Dat de chocola opgegeten wordt is een van de eisen voor een officieel GUINNESS WORLD RECORDS™ titel. Het doel van Van Noppen is hiermee ook dat het gesprek over het werk van Mercy Ships verder gaat.

Bron: Mercy Ships Holland / Foto’s: HEIJBLOM-FOTOGRAFIE