Sabina

0
104

Velen kennen het verfilmde verhaal van Richard Wurmbrand. De Roemeense predikant die in de communistische tijd van zijn thuisland werd vervolgd om zijn christelijke geloof. Maar die geschiedenis kent ook een voorverhaal. Dat ‘vertelt’ zijn vrouw Sabina in de gelijknamige film. Dit gaat over hun vervolging tijdens de bezettingstijd in de Tweede Wereldoorlog. Hoe is dat verfilmd?

Een bepaald verhaal heeft altijd een voorgeschiedenis. Kennis daarvan kan een ander of soms beter licht werpen op het bekende verhaal. De film Sabina toont de voorgeschiedenis van de in 2018 verschenen film ‘Tortured for Christ’.

De film begint in Boekarest, de Roemeense hoofdstad. Het is 1944 en de Russen vallen de stad binnen, terwijl de Duitsers er nog waren. Een aantal Duitsers lopen Russische soldaten tegen het lijf en moeten vluchten voor hun leven. Iemand brengt ze naar het huis van de Wurmbrands. Sabina doet open en ze vragen onderduik. Ze neemt hen mee naar een verderop gelegen schuur. Een van de soldaten wil begrijpen waarom zij hen helpt ondanks dat ze de bezetters zijn.

Ze stelt het te doen, omdat ze gelooft dat God dit van haar vraagt. Maar dat komt een Duitse soldaat als onbegrijpelijk over en hij vraagt door. Ook omdat hij de situatie niet vertrouwd. Dan begint Sabina haar levensverhaal ter vertellen.

Haar verhaal laat ze beginnen vanaf het voorjaar van 1936. Ze werd toen nog Bincea genoemd en was met haar oom Jakob op weg om te gaan studeren. Onderweg stopt hij bij een vriend. Dat is de vrijgezel Richard Wurmbrand. Al snel worden de twee verliefd en gaan trouwen.

Ze waren beiden wel Joods, maar atheïstisch. Ze dachten alleen aan plezier maken. Maar al snel begon Richard te hoesten. Het werd steeds erger en bleek Tuberculose te zijn. In het voorjaar van 1937 moest hij opgenomen worden in een sanatorium. Tijdens die rustperiode las hij een bekeringsverhaal en dat sprak hem aan.

Toen hij een jaar later ontslagen werd uit het sanatorium was hij christen geworden. Hij nam contact op met een kerk en liet zich dopen. Maar Sabina keerde zich daartegen en wilde zelfs zelfmoord plegen.

Ondertussen kwamen fascistische bewegingen op in Roemenië die zich openlijk achter Nazi-Duitsland en fascistisch Italië stelden en daarmee ook antisemitisch uitten. Zij kregen steeds meer de macht in het land en vaardigden strenge maatregelen uit tegen de Joden. Ze vermoorden de Roemeense president.

Toen vielen de Duitsers het land binnen en dat veranderde alles. Hoe loopt dit af…

Evaluatie
Dit is een indrukwekkende dramafilm met een sterke boodschap van vergeving. Er worden meerdere talen, zoals Roemeens, Russisch, Duits en Engels, in de film gesproken, maar hoofdzakelijk Engels. De film is Nederlands ondertiteld.

Naast het verhaal van de vervolging van de Wurmbrands door de Nazi’s wordt ook gedeeltelijk aandacht besteed aan de Roemeense geschiedenis. Deze film is een aanrader.


Sabina. Gemarteld om Christus wil. De Nazi-jaren. 2022, NEEMA Media B.V., Amersfoort, een film van SDOK, Voice of Martyrs films, c.115 min., € 3,49, ISBN: 9789492925701.