Theologische Universiteit in Apeldoorn krijgt oude Thora-rol

0
140

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) kwam deze week in bezit van een oude Thora-rol. De boekrol is een schenking van de Amerikaanse God’s Ancient Library. Het is een exemplaar dat pasul is, niet meer geschikt voor gebruik in de eredienst.

God’s Ancient Library is een instelling van het Amerikaanse echtpaar Ken en Barbara Larson. Zij hebben inmiddels bijna honderd Thora-rollen geschonken aan seminaries, universiteiten, musea en dergelijke, zowel in Noord-Amerika als elders ter wereld. Zij willen deze rollen langs deze weg als het ware een nieuw leven geven. het exemplaar dat de TUA kreeg, werd door hen aangeschaft bij de Ben David Collection te Jeruzalem, de grootste private verzameling van Thora-rollen wereldwijd.

De rol heeft de tijden overleefd doordat hij als zijnde niet-kosher ergens in een geniza (een rommelkamer bij een synagoge, waarin oude pasul manuscripten belanden) bewaard werd. De rol werd door vluchtelingen meegenomen naar Israël en daar verkocht aan de Ben David Collection in 2010. In 2019 schaften de Larsons daar deze rol aan.

De uit het eind van de negentiende eeuw stammende boekrol bevat de gehele Thora (dus de Bijbelboeken Genesis tot en met Deuteronomium). De universiteit gaat de perkamenten rol voorzien van houten stokken en een houten ‘kast’, zodat hij in alle zorgvuldigheid gebruikt kan worden. Als alles gereed is, zal de rol worden gebruikt bij de colleges Hebreeuws en de colleges Exegese Oude Testament, bijvoorbeeld door de studenten de tekst ook uit de Torah-rol te laten lezen. Dat is, aldus de TUA, voor hen een hele uitdaging omdat de tekst niet gevocaliseerd is (niet voorzien van klinkertekens).

Bij de foto: hoogleraar Oude Testament aan de TUA, prof. dr. H.G.L. Peels, buigt zich over de net uitgepakte boekrol.