Trompettist maakt kerstalbum

0
205

Er verschijnen in de maanden voor kerstavond altijd diverse albums van artiesten over de hele wereld die de oude kerstliederen nieuw leven in blazen. De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf nam speciaal voor zijn zoon Naels eerste kerst een album op dat First Noel heet. Kerst 2020 was de laatste die hij met zijn 99-jarige oma beleefde. Ook aan haar dacht hij bij het opnemen van traditionals als Stille Nacht.

“Ik wilde geen doorsnee kerstplaat maken met Hollywood-achtige arrangementen”, vertelt Maalouf. Hij koos voor eenvoud, een instrumentaal album waarop de melodie centraal staat. De vele klassiekers zoals O Holy Night zijn opgenomen in de studio van zijn vriend Armand Amars studio en in Saint-Julian-la-Pauvre. Dit is één van de oudste kerken van Parijs. Hier werkte Ibrahims vader als koster. De kerk ligt op enkele meters afstand van de Notre Dame. Zijn oma is er onlangs begraven.

Op het album staan maar liefst 28 nummers. Doordat Ibrahim zich zo focust op eenvoud, mis je zijn kenmerkte improvisaties met een Arabische sound. Hierbij gebruikt hij kwarttonen die doen denken aan blue notes uit de jazz. Om deze te spelen heeft Ibrahim een speciale trompet met een extra ventiel. Hij vertelt dat zijn vader die ontworpen heeft. Deze Nassim Maalouf is zelf ook actief als trompettist. Op het album staan enkele eigen nummers zoals Noel for Nael, een lied dat hij voor zijn zoon schreef.