‘Vaart maken met aanstelling EU-gezant godsdienstvrijheid’

0
219

De Europese Commissie moet zo snel als mogelijk een nieuwe speciale gezant godsdienstvrijheid benoemen. Die oproep doen de Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Carlo Fidanza als co-voorzitters van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement.

Eerder was de commissie-Von der Leyen niet bepaald erg haastig om zo’n EU-functionaris aan te stellen. Uiteindelijk werd dit jaar de Griek Christos Stylianides de functie toebedeeld, maar die legt nu na vier maanden zijn functie alweer neer. Hij heeft niets kunnen bereiken, hoewel dat juist nu zeer gewenst is.

Van Dalen en Fidanza zijn teleurgesteld dat Stylianidis heeft besloten een andere rol op zich te nemen. “We dringen er bij de Europese Commissie op aan om zo snel mogelijk naar een opvolger te zoeken”, aldus de twee. “Toen de commissie-Von der Leyen in december 2019 van start ging, viel het op dat de positie van de speciaal gezant van de Europese Unie voor vrijheid van religie en geloof buiten de EU, helaas niet was ingevuld. Nu zijn we bijna twee jaar verder in de tijd en terug bij af.”

Onder druk

“Religieuze vrijheid staat wereldwijd steeds meer onder druk. Uit berichten van ngo’s blijkt jaar na jaar dat geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden toeneemt. We horen nu ook schokkende verhalen uit Afghanistan. Het is cruciaal dat we staan voor vrijheid van godsdienst in de hele wereld.”