‘God’ verdwijnt bij de KU-Leuven

0
219
Vijf jaar geleden werd de Faculteit Godgeleerdheid van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven herdoopt tot Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Nu krijgen ook de vakgebieden van de faculteit zelf een andere naam. De oudste universiteit van de Lage Landen wilde af van de beladen term ‘godgeleerdheid’ omdat daarbij naar eigen zeggen te vaak in termen van ‘christelijk geloof’ werd gedacht. Wie vanaf het komende academiejaar in Leuven gaat studeren, schrijft zich niet meer in voor een graad in de godgeleerdheid en de godsdienstwetenschappen, maar voor theologie en religiewetenschappen.

Op zich is het geen revolutionaire wijziging, want de begrippen godgeleerdheid en theologie betekenen exact hetzelfde. Maar als signaal is het belangrijk: de universiteit wil in haar geheel zo min mogelijk ‘exclusief christelijk’ zijn. Dat de instelling zich steeds verder verwijdert van de katholieke oorsprong werd al jaren geleden duidelijk door verschillende botsingen met het Vaticaan. Zo liet toenmalig rector Marc Vervenne in 2006 al weten dat in bio-ethische kwesties het belang van de patiënt boven het geloof ging. Daarbij ging het over de kwestie van embryonaal stamcelonderzoek: een materie waar de universiteit zich als wetenschappelijke instelling prominent mee bezighoudt, terwijl de katholieke kerk officieel een ‘terughoudende positie’ verlangt. ‘We steken de kop niet langer in het zand. Ja, wij zijn een katholieke universiteit én we zijn voorstander van een embryonaal onderzoek met overtollige embryo’s van ifv-behandelingen’, aldus Vervenne.

Ook het feit of de ‘K’ van de KUL behouden moest blijven, heeft in de voorbije jaren tot heel wat discussie geleid. De laatste jaren leek de katholieke identiteit meer benadrukt te worden. Aan de andere kant is er nu dus de beslissing om de vermelding ‘God’ uit de studierichtingen te schrappen. De universiteit blijft dus katholiek, maar liefst ook niet al te christelijk …

Ciara Goossens & Don Zeeman

(bronnen: kerknet, het vrije woord)

Met toestemming overgenomen van EA Vlaanderen