Belgische Zending verandert naam

0
378
De Belgische Evangelische Zending (BEZ) verandert van naam. Van zaterdag 11 mei af wordt die ViaNova (Nieuwe Weg). Op die dag viert de organisatie haar 100-ste verjaardag in het Christian Center aan de Steenweg op Waterloo 47 in Sint Genesius Rode (België).

De BEZ, waaruit de Belgische Bijbelschool (later de Evangelische Theologische Faculteit) voortkwam, werd in 1919 gesticht door Ralph en Edith Norton, een Amerikaans zendingsechtpaar, met het doel de bevolking van het land in contact te brengen met het Evangelie.

De Nortons verlieten hun geboorteland in een gezelschap van twintig man om na omzwervingen door Azië in Engeland terecht te komen. In Londen ontmoetten zij tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) Belgische soldaten, spraken met het over Jezus Christus en velen namen Hem aan als hun Verlosser. Na de voor België verschrikkelijke oorlog staken zij het kanaal over om België nooit meer te verlaten. De BEZ stichtte in de loop van de eeuw ongeveer honderd evangelische gemeenten, waarvoor nu eenmaal voorgangers moesten worden opgeleid, vandaar de Bijbelschool, die eerst in Brussel en later in Heverlee (Leuven) was gevestigd.

Eind vorig jaar werd de eerste bijeenkomst in het kader van het eeuwfeest gehouden bij het graf van Ralph en Edith. Inmiddels heet ook de voormalige Nieuwsbrief van de organisatie ‘Ralph’. Kees van Velsen sprak daar. Ter gelegenheid van het jubileum kom ook het boek ‘Uw Woord is de Waarheid’ uit met verhalen over de ‘reis’ van de afgelopen honderd jaar en tweehonderd foto’s. Geschreven door Henk van Dorp. “Gods oneindige trouw in de geschiedenis is een inspiratiebron voor de toekomst”, zegt hij.

“Het werk is nog niet gedaan”, schreef directeur Kurt Maeyens aan zijn achterban. “Nog steeds is de geestelijke nood in België zeer groot. En er zijn jongeren die het Evangelie nog nooit hebben gehoord. En ouderen zonder hoop op de toekomst. De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig. De grootste nood binnen de BEZ is de nood aan werkers, aan arbeiders in de wijngaard.”