“Je moet bereid zijn je open te stellen voor andere culturen”

0
208
Sally Cnudde uit Gent focust zich in haar beroepsleven als maatschappelijk werkster op asielzoekers en vluchtelingen maar ook in haar vrije tijd draagt ze via Gave Veste – de Belgische versie van de Nederlandse Stichting Gave haar sociale steentje bij. Een gesprek met Sally over haar motivatie om hier zoveel energie in te steken.

Door: Ciara Goossens en Don Zeeman
Bij de foto: België vangt vijf keer zoveel asielzoekers op als Europees gemiddelde.

Sally: Het is mijn verlangen dat mensen Jezus mogen leren kennen. Ik denk dat wij allemaal geroepen zijn om het evangelie uit te dragen. Heel veel mensen uit gesloten landen komen naar hier die nog nooit Gods woord hebben gehoord en dat onze Heer dan ook een bedoeling heeft met hen als ze hier aankomen. En dat is voor ons een kans die we niet mogen laten liggen.

Maar hebben die mensen in de eerste plaats geen verblijfspapieren nodig in plaats van het evangelie?
Ik denk dat Gods hart uitgaat naar alle mensen en het ook onze roeping is om die liefde met alle mensen te delen. Zeker met mensen die ongeacht hun statuut en hun verblijfsredenen heel veel miserie hebben meegemaakt. God kan hun leven omkeren, mensen maken keuzes en sommigen krijgen papieren, anderen dan weer niet, maar we moeten erop vertrouwen dat God met ieder van hen een bepaalde weg gaat.

Is het werk dat iedereen kan doen?
Jawel. Maar je moet wel bereid zijn je open te stellen voor ander culturen, en met andere waarden en normen leren omgaan. Dat kan zeker confronterend zijn. Voor mij is dat een interessegebied. Sinds ik een kleuter was, heb ik veel gereisd met mijn ouders en veel culturen gezien en geproefd. Ik heb zelfs een korte periode in het Midden-Oosten gewoond.

Als een kerk zich hier interesse wat moet ze dan doen?
Zich bewust zijn van hun roeping en God laten werken in hun hart, zodat ze die liefde ook kunnen uitdragen. Een open geest is hierbij belangrijk want het gaat niet over bekeren of evangelisatie want het zijn vaak mensen die in hun land van herkomst door een bepaalde godsdienst onderdrukt werden, maar trachten in een goede houding met hen om te gaan.
Gave Veste biedt ook cursussen aan voor kerken die zelf met het werk onder asielzoekers aan de slag willen. Daarbij komen thema’s aan bod zoals hoe werkt de asielprocedure, hoe ga je om met andere culturen, omgaan met grenzen, interculturele communicatie, hoe kan je je geloof communiceren met iemand van een andere cultuur, en hoe ga je eigenlijk van start: wat zijn de mogelijkheden, waar moet je op letten als je in contact komt met asielcentra, de sociale dienst en dergelijke.

Is de situatie in de wereld dan zo erg dat zoveel mensen moeten vluchten?
‘Kijk maar naar het nieuws, dan zie je hoeveel brandhaarden er in de wereld zijn. En dan zien we nog maar het topje van de ijsberg. Veel verhalen van vervolging bereiken ons niet.

Niet iedereen die naar Europa vlucht, doet dat vanwege geloofsvervolging. Er zijn ook heel wat economische vluchtelingen, mensen die hier een beter bestaan zoeken. Dat is van alle tijden. Ooit trokken veel Europeanen naar Amerika om daar een betere toekomst te hebben. Voor Gave Veste maakt het ‘waarom’ eigenlijk niet veel verschil. In tegenstelling tot de houding van een groot deel van de bevolking dat vindt dat mensen een betere toekomst in hun eigen land zouden moeten zoeken. Sally vindt het belangrijk dat mensen zich thuis voelen in ons land: ‘Ik denk dat veel mensen er mee worstelen om zich hier te integreren. Veel mensen die hier naartoe gevlucht zijn, hebben trauma’s en hebben dus heel veel dingen te verwerken. Ze missen hun vaderland en hun familie. Mensen die hier illegaal zijn, hebben niet veel, maar ze voelen zich tenminste veilig: ze worden niet gebombardeerd of zomaar doodgeschoten’.

Hoe kom je eigenlijk in contact met vluchtelingen?
Sally: ‘Als je op straat loopt, doe dan je ogen open. Je komt zeker wel mensen tegen die er uit zien alsof ze van andere origine zijn en de kans is groot dat er wel asielzoekers of vluchtelingen tussen zitten. Het is eigenlijk net zoals je met andere mensen in contact komt, bij de bakker, de slager of op je werk … Het hangt natuurlijk ook van je persoonlijkheid af, hoe extravert dat je bent – of introvert – maar je kunt er zeker ook voor bidden dat God je leidt naar die mensen … Veel asielzoekers zijn blij als ze mensen van hier leren kennen. Dat is in ieder geval al een manier om een beetje Nederlands te oefenen. Veel vrienden in hun nieuwe land hebben ze doorgaans niet. Want als ze naar de Nederlandse les gaan, dan zitten daar ook alleen maar buitenlanders. Dus staan ze zeker open voor een ontmoeting’.

Meer info over het werk van Gave Veste op www.gaveveste.be

Met toestemming overgenomen van EA Vlaanderen