Jongeren Info Life, een christelijke pro-life vereniging die onder andere meisjes en vrouwen die ongewenst zwanger zijn, verder wil helpen, lanceerde vorige maand een promotiecampagne. Posters met het opschrift: ‘Ik ben zwanger, wat nu’. Waren onder andere te zien in cinema’s en op de bussen van De Lijn.
Een niet-agressieve aanpak die zich vooral richt op vrouwen die abortus overwegen. Als katholieke vereniging die zich voor het leven uitspreekt, biedt JIL een aantal alternatieven aan. De banners waren nog maar nauwelijks in het straatbeeld verschenen, of een aantal jongerenorganisaties trokken gelijk in de aanval. De jeugdinfotheek schreef op haar site: ‘De posters en banners blijken het werk van een organisatie die niet meteen gekend is om haar neutrale informatie. De vzw JIL wordt ‘pro-life’ genoemd, oftewel ‘anti-abortus’. Vervolgens legt de jeugdbibliotheek uit waarom deze campagne niet-objectief en niet eerlijk is. Ze baseert zich daarbij voornamelijk op een analyse van Joke Vandamme die aan de Gentse Universiteit werkt aan een doctoraat rond zwangerschapsafbrekingen.
Op de site van JIL wordt gesteld dat een abortus belangrijke lichamelijke, emotionele en psychische gevolgen heeft. Volgens Vandamme strookt zo’n stelling niet met de meest recente wetenschappelijke inzichten: “Aangenomen wordt dat een eenmalige abortus op lange termijn geen verhoogd risico geeft op psychische problemen. Er is wel een klein percentage van vrouwen die het moeilijk krijgen, maar dat is een groep die al een bepaalde kwetsbaarheid heeft, meestal doordat de vrouwen weinig steun krijgen in hun omgeving of in een gewelddadige relatie zitten”.
De onderzoekster klaagt het gebrek aan ‘wetenschappelijk onderbouwde informatie’ aan, en is van mening dat er bij JIL vooral veralgemeningen en mythes aan bod lijken te komen. Ze betreurt verder dat “er nergens sprake is van positieve gevoelens, zoals opluchting, die bij een abortus komen kijken”.
De Ambassade vzw (‘bureau voor jonge zaken’), de organisatie achter o.a. de jeugdinfotheek, schreef een open brief aan minister Ben Weyts onder de titel ‘de tram richting onvolledige informatie’. Daarin klaagt de vereniging – die van de Vlaamse overheid de opdracht heeft gekregen om kinderen en jongeren te informeren – aan dat de site van JIL ‘geen veilige plek is waar jonge vrouwen die ongepland zwanger zijn, terecht kunnen. De website desinformeert’. Ze roept de bevoegde minister op om ‘zijn verantwoordelijkheid op te nemen en voortaan reclame te weigeren voor niet betrouwbare informatie bij De Lijn en bij uitbreiding bij alle overheidsbedrijven en zo mee te strijden tegen de desinformatie”.
Weyts heeft inmiddels aan De Lijn gevraagd om de campagne te herbekijken. Hij heeft geantwoord dat deze advertentie ‘door de mazen van het net’ geglipt is, maar dat er wel een basis is om de campagne te herbekijken en de betrokken vzw op ‘een zwarte lijst te laten zetten’. Open VLD parlementslid valt de minister bij en zegt: “Dit is levensbeschouwelijke prietpraat en de campagne is onaanvaardbaar.”
Tom Nys van Luna, de overkoepelende vereniging van abortuscentra in Vlaanderen volgt de redenering van mensen als Joke Vandamme: “De keuze om met een zwangerschap door te gaan of om ze af te breken moet op een goede manier worden gemaakt; Iemand die vol stress op zo’n website komt, wordt in een bepaalde richting gestuurd”. Nys stelt wel dat er an sich geen problemen zijn met de standpunten van de vzw, wel noemt hij het problematisch dat de vereniging daar niet openlijker mee uitpakt.
Minister van Welzijn Jo Vandeurzen is ook niet van plan om actie te ondernemen. In een reactie benadrukt hij enkel het belang van neutrale en objectieve informatie rond relatieondersteuning en relatiebemiddeling.
EAV-voorzitter Herman Spaargaren stuurde een schrijven aan Ambrassade om te laten weten dat hij het niet eens was met het protest van de vereniging. “Katholieken en Evangelischen zijn voorstander van deze campagne. Ons geluid mag ook gehoord worden in een maatschappij die alleen maar de andere klok hoort. Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat deze actie op lijnbussen moet kunnen. Het weigeren van zo’n actie beperkt de vrijheid van meningsuiting en dat is niet de taak van de overheid”.
(bronnen: De Morgen, JIL, jeugdinfotheek.be, Metro, EAV)