Zendingspost Congo overvallen: ‘Vertel de mensen dat ze niet moe van ons worden’

0
228

Rebellen in het oosten van Congo overvielen vorige week de zendingspost Itendey. Daarbij werd vreselijke schade aangericht aan het ziekenhuis. Het huis en de garage van Willem en Joanne Folmer, die beiden voor de GZB als arts in het ziekenhuis werken, werd geplunderd en verbrand.

Het gezin Folmer is momenteel met verlof in Nederland. Het ziekenhuis is een baken van hoop voor mensen vanuit de wijde omtrek. De GZB steunt het medische werk van de kerk middels de uitzending van de Folmers. Mede door financiële acties van EO-Metterdaad en hervormde gemeenten in Nederland kon het ziekenhuis worden uitgebreid en voorzien van medische apparatuur.

In het oosten van Congo heerst veel onrust. Er woedt al jaren strijd tussen het regeringsleger en rebellen. Daarbij zijn onschuldige burgers steevast het slachtoffer. “De rebellen hebben de receptie met de consultatiekamers volledig verbrand, samen met de garage en ons eigen huis. Ook in het lab en de operatiekamers hebben ze veel medisch materiaal kapotgemaakt. Bizar om te zien hoe in een aantal uur zoveel is vernield”, vertelt Willem Folmer.

“Gelukkig konden personeel en patiënten op tijd vluchten. Onze collega’s zijn veilig aangekomen in het nabijgelegen Bunia. Ze vroegen ons: ‘Vertel de mensen in Nederland dat ze niet moe van ons moeten worden, want dit is hoe het gaat in Congo. Maar blijf ons steunen zodat we weer verder kunnen’. De medische staf heeft aangegeven zodra dat mogelijk is weer terug te willen naar Itendey.”

Dak

“Het is zaak om eerst de gebouwen te herstellen, want in het regenwoud blijft een gebouw zonder dak niet lang goed”, aldus Folmer. De GZB is inmiddels een hulpactie gestart. Voor 15 euro per stuk kunnen een of meerdere golfplaten worden gekocht. Kijk voor meer informatie en om te helpen op www.gzb.nl/hulpcongo.

Foto boven: Willem en Joanne Folmer in betere tijden in het ziekenhuis. Foto onder: wat er van het ziekenhuis over is na de brand.