ZOA richt spotlights op vergeten landen

0
229

Er gebeurt in de wereld veel meer dan het tv-journaal ons toont. Dagelijks vinden er humanitaire rampen plaats waar je nauwelijks over hoort. Ook zijn er conflicten die langdurig aanhouden waarvoor de aandacht wegebt. Maar de slachtoffers blijven achter. Daarom vraagt hulporganisatie ZOA met de Vergeten Lijst aandacht voor hen.

De situatie in de vijf landen van de Vergeten Lijst, Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar, is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften.
Congo heeft veel gewilde grondstoffen waar de wereld om vecht. Denk bijvoorbeeld aan coltan dat gebruikt wordt voor mobiele telefoons. “Dit leidt tot onmetelijk veel geweld, machtsmisbruik en uitbuiting”, vertelt de in Nederland opgerichte hulporganisatie. “Rebellen ronselen kindsoldaten en er is veel geweld tegen vrouwen. Maar liefst 13 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Velen van hen zijn ontheemd, lijden honger en zijn ernstig getraumatiseerd.”

Weggespoeld
Op de lijst staat ook Zuid-Sudan. “Het zou deze zomer een feest moeten zijn: 10 jaar Zuid-Sudan. Maar in het jonge Afrikaanse land is het nog geen dag vredig geweest. Als je hier woont, maak je niet alleen veel geweld mee, maar ook natuurrampen. In grote delen van het land is er ook een tekort aan voedsel.”
Theresa Nanloki Malo, een alleenstaande moeder vertelt: “Ik verbouwde onder andere thee. Zo kon ik voor mijn negen kinderen zorgen. We hadden niet veel, maar het was genoeg om te eten. De kinderen konden naar school. Toen kwam de vloed. Mijn leven is in één keer weggespoeld. Zo voelt het. Ik weet niet hoe ik voor mijn kinderen moet zorgen.”

ZOA wil helpen, maar kan dat niet zonder giften. Daarom vraagt de internationale hulporganisatie die in bovengenoemde vijf landen al jaren aanwezig is aandacht voor deze slachtoffers van natuurrampen en langdurige conflichten. Informatie over de Vergeten Lijst is te vinden op de campagne-pagina.