Zomertour-avond CU moet het zonder Staghouwer doen

0
150
Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De ChristenUnie heeft het bezoek van minister Henk Staghouwer (Landbouw) aan een boerderij in Renswoude afgelast. De bijeenkomst van vrijdagavond (17 juni) gaat wel door, maar zonder de minister.

Aanleiding daarvoor zijn zorgen om de veiligheid, in de eerste plaats voor boer Jos Verdam, waar Staghouwer in het kader van de ChristenUnie Zomertour te gast zou zijn. Nu komen de Tweede-Kamerleden Gert-Jan Segers en Pieter Grinwis.

Jos Verdam, zelf boer en lokaal betrokken bij de ChristenUnie, is zelf kritisch op de kabinetsplannen met betrekking tot stikstof en wilde juist daarom samen met andere boeren het gesprek met de minister aangaan. Sinds de presentatie van die plannen ontvangt hij echter steeds meer berichten die met regelmaat intimiderend van aard zijn. Verdam: “De spanning loopt nu zo hoog op, dat ik ook vrees voor wat er op mijn erf gebeurt als we dit door laten gaan.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt het belangrijk te vinden om – ook als de spanning in de samenleving oploopt – met elkaar in gesprek te blijven. “Dat gaan we dus ook doen, Pieter Grinwis en ik. Henk Staghouwer was er ook graag bij geweest, maar als dat ten koste dreigt te gaan van de boer waar we op bezoek komen en het raakt aan zijn veiligheid, dan is dat niet verstandig.”

Festival
Met de Zomertour trekken CU-kopstukken deze zomer door het land, samen met de bands LEV, Burgeon en InSalvation en bijzondere gasten als Beatrice de Graaf, Gor Khatchikyan, Reinier van den Berg en Bert Konterman. Er is vooral heel veel interactie in een informele, festival-achtige setting. De aanwezige CU-politici gaan op verschillende manieren het gesprek aan, er is lekker eten en drinken en goede muziek.

Na Renswoude volgen Apeldoorn (24 juni), Nagele (1 juli) en locaties in de provincie Fryslân (8 juli). Locaties en data voor augustus worden later bekendgemaakt.