Genezing niet alleen door artsen

0
309
“Genezing is een te belangrijk onderwerp om aan artsen over te laten. Andere disciplines, zoals de theologie, hebben daarover ook iets te melden,” schrijven theologen Arnold Huijgen en Stefan Paas in NRC Handelsblad. Aanleiding is het promotie-onderzoek van huisarts Dick Kruijthoff naar onverklaarde genezingen en een kritische column van Frits Abrahams.

Huijgen en Paas: “Net als vrijwel alle theologen vinden wij ook dat God geen wetenschappelijke hypothese is; een ‘god van de gaten’ wijzen wij af als theologisch onverantwoord. God is geen protocol, pil of therapie; hij concurreert niet met de dokter. Het klassieke godsbeeld dat in het christendom wordt beleden, laat op dit punt geen misverstand bestaan. God werkt net zo goed in ‘reguliere’ genezingen als in onverklaarde genezingen. En is net zo betrokken bij lijden en dood als bij gezondheid en vitaliteit.
 
Gebedsgenezing is als het goed is geen vervanging van normale medische zorg. Het is geen homeopathie of andere kwakzalverij. Gebedsgenezing legt een ander probleem bloot: de succesvolle methodologie van de medische wetenschap leidt al te gemakkelijk tot een gesloten wereldbeeld, waarin geen andere vragen worden toegelaten dan die door de empirische methode kunnen worden beantwoord. Gebedsgenezing levert af en toe prettig ‘storende’ gegevens op, die ons helpen naar ziekte en genezing te kijken vanuit het perspectief van heil.”