EO Metterdaad doet verslag vanuit kamp Moria op Lesbos

0
590
Een televisieploeg van EO Metterdaad bezocht eind september het grootste vluchtelingenkamp van Europa: kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De EO kreeg bij hoge uitzondering toestemming om hier filmen. In een vierdelige serie, die vanaf zaterdag 12 oktober te zien is op NPO 2, brengt de omroep de situatie in het kamp in beeld. Aan de tv-uitzendingen is een noodhulpactie gekoppeld: EO Metterdaad zamelt geld in voor medische en psychosociale zorg van Stichting Bootvluchteling.

In kamp Moria verblijven momenteel 13.000 vluchtelingen, terwijl er plaats is voor 3.000 mensen. Renée Spruit is namens Stichting Bootvluchteling als veldcoördinator werkzaam in het vluchtelingenkamp. “Hoe kan je hier nou een menswaardig bestaan leiden?”, vraagt ze zich hardop af wanneer ze de cameraploeg rondleidt. “De situatie is schrijnend. Je bent niet alleen op een plek die mensonterend is, maar ook op een plek waar je niet eens kan nadenken over wat je is overkomen. Aan alle kanten klopt het gewoon niet.”

Onvoldoende capaciteit
De aflevering van 12 oktober maakt de pijnlijke gevolgen van het overvolle vluchtelingenkamp zichtbaar. Zo bezoekt Renée de getraumatiseerde Abdul, die elke nacht schreeuwend wakker wordt. Hij snijdt zichzelf en probeerde meermaals een einde aan zijn leven te maken. Hij moet – en wil – naar een psychiater, maar die capaciteit is er niet.

Menswaardig bestaan
Over het ‘waarom’ van de vierdelige serie vertelt eindredacteur Peter Beker: “Aan de uiterste rand van Europa worden mensen opvangen zonder voorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs en psychosociale hulp. Slechts enkele hulpverleningsorganisaties bieden een beetje soelaas. Los van politieke oplossingen en overtuigingen rond deze situatie vragen we financiële steun om deze organisaties te helpen de bewoners van het inmiddels overvolle kamp Moria een beetje menswaardig bestaan te bieden.”

Minors
De meest kwetsbare groep in het kamp zijn de ruim achthonderd ‘minors’: alleenreizende jongeren die zonder familie of vrienden in het kamp zijn aangekomen. “Ze hebben dingen meegemaakt waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken”, zegt Renée. Een van de ‘minors’ is Jimmy. Hij vluchtte uit Afghanistan en droomt ervan om leraar te worden. “Maar dat is niet mogelijk wanneer je niet meer hebt dan één rugtas; wanneer je ‘homeless’ bent. Wanneer mensen zichzelf toestaan om je slechter te behandelen dan een hond alleen maar omdat je een vluchteling bent”, concludeert hij. “Dat doet pijn.”

De eerste aflevering vanuit kamp Moria is te zien op zaterdag 12 oktober om 17.10 uur op NPO 2. De aflevering wordt herhaald op zondag 13 oktober om 12.00 uur. Wie wil doneren, kan terecht op de website metterdaad.nl/lesbos.

Noodkreet uit Lesbos, vanaf zaterdag 12 oktober, 17.10 uur, NPO 2

Bron: Evangelische Omroep