‘Orgaandonatie ingewikkeld voor christen’

0
272
Orgaandonatie is voor gelovigen een ingewikkeld probleem, antwoordt ds. Theo Niemeijer in Het Zoeklicht op een lezersvraag. Hij komt met talloze vragen die volgens hem moeten worden overdacht alvorens men besluit donor te worden.

Omdat de Bijbel leert dat het lichaam een tempel is van de Heilige Geest én omdat de gelovige God met zijn lichaam zou verheerlijken, blijft het ook na het sterven naar zijn mening eigendom van God. Bij het lichaam daarna beschikbaar stellen aan de wetenschap, weet men niet wat er allemaal mee wordt geëxperimenteerd, waarschuwt Niemijer. Want een vraag is volgens hem toch wel welke organen men wil afstaan.

Een andere is op welk moment de organen uit het lichaam worden gehaald. “Gaat her hier om een lichaam zonder hartslag en bloedsomloop of om een lichaam dat hersendood is? Op welk moment is iemand nu echt overleden? Daar is lang niet iedereen het over eens.”

Niemeijer wijst ook op de handel in organen. “Wanneer we voor donorschap kiezen om er financieel beter van te worden, handelen we tegen Gods wil in en wordt het donorschap verwerpelijk.”