Brood en spelen

0
309
Als ik dit geschreven stuk zou aanvangen met, ‘Panem et circenses’, dan zou u zich beslist hebben afgevraagd, waar gaat dit over. En dan heeft u volkomen gelijk, want het betekent zoveel als, ‘Brood en spelen’. Deze uitdrukking stamt van de Romeinse dichter Juvenalis, waarvan een Romeinse Keizer de eer naar zich toetrok door het verder ontwikkelen van de gruwelijke spelen in de arena’s van toen. Waar uiteindelijk veel christen broeders en zusters werden verscheurd door leeuwen en ander wilde dieren.

In eerste instantie is het een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen met eten en vermaak. Deze informatie heb ik ook van Wikipedia. Maar we zien vandaag de dag dat er sinds die Romeinse tijd niets is veranderd. Ook nu gaan de volken van bijna alle werelddelen om voor eten en amusement. Hetzij via de arena’s, dan wel via de televisiekanalen.

We komen vanuit het Champions league circus zo het EK voetbal toernooi binnengevlogen. Daar aansluitend het Wimbledon tennis evenement in Londen. Dan daaroverheen de Tour de France, en als toetje volgt in augustus de Olympische spelen van Rio in Brazilië. Hoe bedoelt u, ‘Geef de mensen brood en spelen’. Ik moest denken aan die vergadering van satan die zijn demonen bijeen riep om ze te instrueren hoe de christenen van hun geloof in God af te leiden door vooral deze brood en spelen aan te prijzen. Deze kreet van die Romeinse dichter is dan ook geen goddelijke ingeving geweest maar een satanische. Natuurlijk is dit fictie, maar het kan ook zomaar werkelijkheid zijn geweest. En dat doet hij niet alleen om de christenen af te leiden van hun geloof maar ook de niet christenen een surrogaat geloof aan te bieden. Als ik de beelden voorbij zie gaan van de massale supporters in de stadions die met zang en vlaggen en opgeheven handen hun idolen aanprijzen en vereren dan zie ik toch echt een verering waar ik een beetje van huiver.
 
Ik veroordeel absoluut niet een leuke pot voetbal, tennis of atletiek. Maar zoals gezegd, kijk en beleef het met mate, niet met je maten, maar gedoseerd zodat het geen obsessie wordt in ons dagelijkse leven. De media doen er al alles aan om de beleving te intensiveren met mooie slow motion beelden vanuit alle hoeken en standen. Laatst werd mij de tegenstelling van ‘brood en spelen’ zo duidelijk toen wij zondags het avondmaal vierden in de kerk. In gedachten hoorde ik de Here Jezus zeggen: ‘geef mijn broeders en zusters brood en wijn’, in plaats van ‘brood en spelen’. ‘Brood en spelen’ zijn oppervlakkig en zijn van tijdelijke aard. ‘Brood en wijn’, spreken van verlossing en verzoening door het lichaam en het kostbare bloed van Jezus Christus op het kruis van Golgotha. ‘Brood en wijn’ gaan veel dieper en bieden ons eeuwigheidswaarde. Laten we ons dan ook niet in slaap sussen door ‘brood en spelen’, maar weest waakzaam.

Peter Bakker