Uitdaging

0
309
Ruim twee decennia geleden zat ik op verschillende fronten van mijn leven in de knoei. Lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk. Dat zijn geen prettige tijden in je leven moet ik zeggen. Maar, elke periode kent zijn afsluiting en dan volgt er weer iets nieuws. Nieuwe uitdagingen bieden zich aan in je leven. Een zo’n uitdaging, die tijdens die vervelende fase in mijn leven op mijn pad kwam, was op de evangelische camping ’t Beloofde Land, in Voorthuizen. Een keer in de week hield men daar op het sportveld, ’s avonds een evangelische markt. Verschillende kraampjes die allemaal een link hadden met het evangelie. Een van deze kramen viel onder het beheer van de camping zelf. Op deze kraam lagen wel veertig soorten krantjes, blaadjes, magazines ter inzage uitgestald. O.a. De Oogst, Het Zoeklicht, De Elisabeth Bode, Israël Today, en jawel ook Uitdaging. Dit had een drieledige functie. Voor de uitgever was het gratis promotie. De vakantievierder maakte kennis met bladen die hij of zij niet kende. En de bladen boden opbouwende artikelen voor de vakantieganger.

De jongedame achter de kraam gaf goed advies. Op een dag hoorde ik dat ze er mee stopte. Iemand vroeg toen aan mij of het soms wat voor mij was. Ik heb er een nachtje over geslapen en zei toen dat ik het wel wilde proberen. Zeker van mezelf was ik niet echt, maar dit was wel een uitgelezen uitdaging voor mij om de draad weer eens op te pakken. Enkele weken later liep ik op met de camping beheerder himself. Hij vroeg mij hoe het ging met de marktkraam. Ik vertelde hem dat het heel goed ging en dat ik wel 30 gulden op een avond ophaalde met de giftenpot. Hij glimlachte en leerde mij een nieuwe les. Hij zei: ‘het gaat niet om wat je ophaalt aan geld, maar of de mensen de bladen ook afnamen om te lezen.’

Sinds dat korte gesprekje was mijn instelling volkomen gewijzigd. Ik heb deze kraam nog acht jaar mogen beheren en ik heb veel gesprekken met christenen uit verschillende denominaties mogen voeren. Ook voor mij was dat een zegen op deze nieuwe uitdaging.

De ‘Uitdaging’ die u nu leest, en ook de website ervan, vind ik, is in wezen een bundeling van al die bladen op die marktkraam, ineen. Een blad met studies, boekeninformatie, kerkelijk nieuws, opbouwende en bemoedigende artikelen. Dit alles samengesteld door een geweldige staf aan redacteuren, journalisten, theologisch geschoolden en ook nog met een verscheidenheid aan kerkelijke achtergrond. Met als doel, het evangelie van Jezus Christus bekendmaken. Dat is nog steeds de grootste Uitdaging.

Peter Bakker