Drie manieren om het weer goed te maken

0
329
Conflicten zijn de groeistuipen van een relatie. Als er nooit wordt gestreden, is de kans groot dat de relatie stilstaat of aan het afsterven is. Als beide partners echter bereid zijn om te ‘vechten’ voor hun mening, blijft de relatie levendig en kan zich verder ontwikkelen. Essentieel is wel dat beide partners leren om op een faire manier hun meningsverschillen te uiten en te verwerken.

===========================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
===================================================

Communicatie

Samen lezen

Belangrijk is dat een conflict beëindigt wordt en dat verzoening volgt.

1. Zand erover
Dit is de minst ‘volwassen’ manier om een conflict te beëindigen. Na een min of meer heftige ruzie besluiten beide partners afzonderlijk van elkaar en zonder daarover te praten dat het welletjes is. De vrede wordt langzaam aan weer hersteld en de partners gaan over tot de orde van de dag alsof er niets gebeurd is. Het probleem is echter niet opgelost en de kans is groot dat het conflict bij de eerstvolgende gelegenheid als een duveltje uit een doosje weer tevoorschijn springt.

2. Aardig zijn
Dat wil zeggen dat de schuldige partner zonder het conflict aan te spreken ineens extra aardig is voor de ander. Door de houding en door het gedrag wordt zo zonder woorden om vergeving gevraagd.

Nel was heftig uitgevallen tegen Gerard, omdat hij zijn spullen niet had opgeruimd. Omdat zij zich schuldig voelde en om hem te laten merken dat ze spijt had van haar heftige reactie, kookte zij die avond zijn favoriete maaltijd. Beiden begrepen dat daarmee het conflict beëindigd was.

3. Vergeving vragen en geven
Meestal weten wij het maar al te goed als wij te ver zijn gegaan in een conflict. Ook als de ander zijn of haar steentje heeft bijgedragen in de strijd blijf ik (en alleen ik) verantwoordelijk voor mijn gedrag. De enig juiste en volwassen reactie is dan ook om te zeggen: “Lieverd het spijt mij, wil je mij alsjeblieft vergeven!” Niet gemakkelijk, maar dit ene oprechte zinnetje kan wonderen doen in de relatie. De lucht klaart op en de zon gaat weer schijnen.

Nadat een conflict door vergeving opgeruimd is, is het goed om de verzoening te bezegelen. Dat kan door samen te praten, een gezellig etentje of een avondje uitgaan. Veel paren ervaren seks als een mooie manier om aan elkaar duidelijk te maken: het is weer goed met ons.

Samen bespreken
Op welk van de drie manieren beëindigen jullie meestal een conflict?
Is het mogelijk om samen af te spreken om te oefenen in het beëindigen van een conflict door vergeving te vragen en te geven?
Bezegelen jullie verzoening?
Hoe?

=========================================
Voor zonsondergang moet de vrede hersteld worden.
Benedikt von Nursia
============================================