Een beetje jaloezie is normaal en goed

0
286
Ten diepste is jaloezie de angst om te worden verlaten!

========================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
=========================================================

COMMUNICATIE

SAMEN LEZEN

Een liefdesrelatie is een exclusieve relatie tussen twee mensen. Dat wil zeggen dat – hoewel het paar omgeven is door vele andere mensen – niemand toegang krijgt tot de cirkel van intimiteit van dat paar. Binnen deze cirkel geven zij zich in ziel, geest en lichaam volledig aan elkaar. Binnen die cirkel vinden die twee zekerheid, acceptatie en geluk.

Bedreiging
Omdat een relatie zich nooit afspeelt op een onbewoond eiland, maar in het midden van deze wereld, bestaat altijd het gevaar dat de eenheid binnen de cirkel verstoord wordt door een buitenstaander.

Reëel
Een reële bedreiging ontstaat als één van beide partners interesse en gevoelens ontwikkelt voor iemand buiten de cirkel. Dat kan gebeuren en het hoeft niet persé dramatisch te zijn. De vraag is alleen, hoe gaat de betrokkene met deze situatie om. Speelt hij of zij met de verleiding (met alle mogelijke consequenties) of is het paar zo ‘volwassen’ dat dergelijke situaties samen besproken kunnen worden.

Gefantaseerd
Een gefantaseerde bedreiging ontstaat wanneer een van beide partners denkt dat de ander interesse en diepere gevoelens buiten de cirkel koestert. In de fantasie gaat de ander in denken en mogelijk ook in doen ‘vreemd’. De jaloerse persoon weet niets, vermoedt veel en vreest alles. Voor hem of haar wordt de gefantaseerde bedreiging een reële bedreiging.

Angst
Een reële of gefantaseerde bedreiging voert tot de pijn dat de ander zijn of haar geluk gaat zoeken in een nieuwe relatie en daaraan gekoppeld de angst verlaten te worden.

Ten diepste is jaloezie dan ook de angst om te worden verlaten. Deze angst is op zich normaal en goed. Gevoelens van jaloezie functioneren als een soort barometer voor de relatie. Wanneer deze gevoelens echter extreme vormen gaan aannemen, wordt jaloezie een lelijk monster dat de relatie kan bedreigen. Zijn deze gevoelens helemaal niet aanwezig, vormt deze onverschilligheid een even grote bedreiging voor het samen zijn. Volgende week meer over het monster van jaloezie.

SAMEN BESPREKEN
Hoe sterk is jullie cirkel van intimiteit?
Voelen jullie je veilig en gelukkig binnen deze cirkel?
Waarom wel of waarom niet?

Het is haast niet te voorkomen dat de cirkel van intimiteit af en toe onder druk komt te staan. Kunnen jullie erover praten als één van beiden gevoelens krijgt voor iemand anders?

Wie van jullie beiden is het meest jaloers?
Hoe uit zich dat?

Zijn er misschien dingen uit het verleden (of het heden) waarover jullie naar aanleiding van dit hoofdstuk zouden kunnen of moeten praten?

================================================================

Er bestaat geen ware liefde zonder jaloezie. Russisch spreekwoord

=======================================================