Elkaar accepteren zoals we zijn

0
312
Jouw partner is een uniek geschenk dat je niet mag proberen te veranderen!

========================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
========================================

MAN/VROUW

Stel je eens voor dat je plotseling en totaal onverwacht van een ‘verre’ tante een schilderij van Vincent van Gogh erft. Je vindt dat schilderij heel mooi, bovendien is het van onschatbare waarde. Overgelukkig hang je het prachtige kunstwerk in je woonkamer. Iedere dag kijk je er met veel plezier naar. Telkens ontdek je nieuwe details en andere kleurschakeringen. Je bent de koning te rijk met dit onverwachte en onverdiende geschenk.

Maar dan, op een dag ontdek je in het schilderij iets wat je niet bevalt. Je had dit al eerder gezien, zonder er aandacht aan te geven. Ineens wordt dit ene detail echter een probleem voor jou. Zonder dat te willen, raak je gefixeerd op dat ene punt. Als je naar het schilderij kijkt, zie je alleen
nog maar dat ene probleem.

Ten einde raad ga je naar een hobbywinkel en koopt daar olieverf en een paar penselen. Zo goed en zo kwaad als het gaat, verander je het schilderij naar jouw wensen. Het is niet helemaal in de stijl van Vincent van Gogh, maar dat ene detail stoort je in ieder geval niet meer. Tevreden kun je weer genieten van jouw van Gogh.

Totdat je weer een ander detail opvalt dat jou een beetje stoort.
Ook dat verander je.
En weer een detail.
En nog een verandering.

Uiteindelijk heb je een echte van Gogh aan de muur hangen die je hebt aangepast aan jouw wensen.

Twee vragen
Heb je het recht een schilderij van Vincent van Gogh aan te passen aan jouw smaak?
Het antwoord is ‘nee’.
Hoewel je de eigenaar bent, heb je niet het recht het kunstwerk van iemand anders te veranderen.

Is het schilderij mooier geworden?
Het antwoord is weer ‘nee’. Je hebt veranderd wat je niet beviel, maar het unieke schilderij is kapot gemaakt en het heeft veel aan schoonheid en waarde verloren.

Jouw partner is een uniek geschenk dat je niet mag proberen te veranderen!

Zo is het ook in een partnerschap. Je partner is een uniek geschenk aan jou. Je mag je partner in dankbaarheid aanvaarden zoals hij of zij is, maar je hebt niet het recht je partner te veranderen naar jouw wensen. Als je dat wel probeert, geeft dat al heel gauw grote problemen en als je partner op jouw wensen ingaat, verliest je partner veel aan authenticiteit, schoonheid en innerlijke waarde.

Probeer eens heel bewust je partner zo te aanvaarden en te accepteren zoals je dat in de eerste maanden van jullie verliefdheid hebt gedaan. Weet je nog hoe dat was?

SAMEN BESPREKEN

Twee vragen aan beiden
Accepteer ik jou zoals jij bent of probeer ik jou te veranderen naar mijn voorstellingen?

Voel ik mij door jou geaccepteerd zoals ik ben of ervaar ik (vaak) de druk om mij aan te passen naar jouw wensen? Kun je voorbeelden geven?

========================================
Veel vrouwen proberen hun man te veranderen. Als dat eindelijk gelukt is, bevalt hij haar niet meer. Marlène Dietrich
========================================