Gelijk en toch zó anders

0
355
Man en vrouw zijn in hun ziel en hun geest net zo verschillend als ze lichamelijk verschillend zijn!

============================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==========================================================

MAN/VROUW

SAMEN LEZEN

Man en vrouw hebben lichamelijk veel gelijk en zijn toch zichtbaar anders: de man is meestal groter dan de vrouw, beiden zijn anders gebouwd, ze lopen en bewegen anders. Hoewel man en vrouw veel lichamelijke behoeften met elkaar delen, zoals gezondheid, voeding en slaap, zijn er ook grote verschillen. En we genieten van die verschillen. Het is prachtig dat man en vrouw een ander lichaam hebben, dat ze er anders uitzien, anders aanvoelen, anders ruiken.

Hoewel we het lichamelijke verschil kunnen waarnemen en ervan genieten, gaan we er vaak van uit dat er geen (of nauwelijks) verschillen zijn in denken en voelen. We genieten van de lichamelijke verschillen, maar ontkennen de geestelijke verschillen. We verzetten ons vaak tegen het feit dat de partner anders denkt en anders voelt. Of we voelen ons zelfs bedreigd, doordat de partner de wereld anders ziet en anders beleeft. Daarmee tasten wij de relatie in de kern aan. We maken kapot wat moet aanspreken en aanvullen. De basis voor een goede relatie wordt zo weggenomen.

======================================================

Man en vrouw zijn in hun ziel en hun geest net zo verschillend als ze lichamelijk verschillend zijn.

=======================================================================

Eén van de mooiste facetten van het man-vrouw zijn, ja van het leven, is het verschil tussen man en vrouw in ziel, geest en lichaam. Maar juist dat geestelijke verschil is één van de grootste uitdagingen voor een goede relatie. Daarom moet ieder paar net zo leren te genieten van de geestelijke verschillen als van de lichamelijke verschillen.

SAMEN BESPREKEN
Neem eens tijd om elkaar te vertellen welke lichamelijke verschillen je ziet. Daarbij mag je elkaar met woorden strelen.

Nadat jullie zo een tijdje over elkaars lichaam hebben gesproken, gaan jullie verder met de verschillen in denken en voelen die je hebt waargenomen. Blijf wel positief. Dit is geen tijd om elkaar ‘de waarheid te zeggen’. Maak duidelijk wat jou in de ander aanspreekt. Geef complimenten. Wees aardig voor elkaar.

“Ik vind het fantastisch hoe jij kleur in onze relatie brengt. Je spant je echt in
om voor ons een mooi thuis te maken”.

“Wat mij zo in jou aanspreekt, is dat jij de dingen zo helder en zo praktisch ziet. Soms heb ik zoveel gedachten en gevoelens tegelijkertijd, dat ik niet weet hoe ik die op een rijtje kan krijgen”.

=====================================================================

Voor God zijn man en vrouw gelijk, maar Hij heeft ze verschillend geschapen. Max Rychner