Omgaan met erfenissen uit de kindsheid

0
324
Ook als wij ons dat niet bewust zijn hebben wij allemaal gevoelens, gedragspatronen en ook problemen uit onze kindsheid – dat wil zeggen onze opvoeding – meegenomen in ons leven als volwassenen en dus ook in de relatie en de omgang met onze partner. Zonder dat wij dat zelf doorzien kan deze erfenis uit de kinderjaren een grote rol spelen in onze relatie.

============================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==========================================================

COMMUNICATIE

Samen lezen

In de eerste jaren van ons leven werd ons door onze ouders – bewust of onbewust – een beeld ingeprent over hoe een relatie zou kunnen zijn; nee eerder zou moeten zijn.

Als wij in onze kinderjaren bijvoorbeeld voldoende liefde, aandacht, warmte en waardering hebben ontvangen, verwachten wij dat als een vanzelfsprekendheid ook van onze partner. Maar wat als jouw partner deze gevoelens van liefde, zekerheid en acceptatie niet of maar een beetje heeft meegekregen?

Of als wij integendeel in onze kinderjaren voortdurend bekritiseerd werden, nooit iets goed deden of genegeerd werden, zal de hoop bestaan dat deze pijnlijke en negatieve gevoelens in onze partnerschap vermeden kunnen worden. Wordt er toch een keer – terecht of onterecht – kritiek geuit of krijgen wij niet de aandacht die wij willen hebben dan is het denkbaar dat een reactie daarop buiten proportioneel heftig uitvalt. Dit omdat de pijn van het moment de deur opent naar onverwerkte gevoelens en pijnen uit het verleden.

Samen bespreken
1. Denk beiden eens na over de volgende begrippen en beantwoord volgende vragen. Vertel elkaar daarna wat je opgeschreven hebt en praat daarover.

A. Welk beeld en welke gevoelens heb ik van mijn ouders of opvoeders meegekregen met betrekking tot:


liefde


aandacht en toeneiging

kritiek


waardering en respect


sociale contacten

tijd en orde


de rol van de vrouw


de rol van de man

vergeving


seksualiteit


… of om het anders te formuleren: hoe was dit vroeger bij ons thuis?


B. Hoe werkt dit beeld en deze gevoelens door in mij relatie met jou?


2. Welke lessen kunnen jullie uit het voorgaande leren met betrekking tot de opvoeding van jullie kind(eren)?

==================================================
Liefde en tijd zijn de enig belangrijke ingrediënten van opvoeding. Carlos von Tschudi
==============================================