Teveel jaloezie wordt een monster

0
315
Jaloezie kan heel gemakkelijk buiten proporties groeien!

======================================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==========================================================

COMMUNICATIE

SAMEN LEZEN

Een beetje jaloezie in een relatie is normaal en ook goed. Het betekent immers dat partners elkaar niet willen verliezen en alert zijn op mogelijke bedreigingen voor de relatie. Want in essentie is jaloezie niets anders dan angst voor pijn en de angst voor verlies.

Maar jaloezie kan heel gemakkelijk buiten proporties groeien. Dat kan zowel bij een reële bedreiging (één van beide partners heeft interesse of gevoelens voor iemand anders), als ook bij een gefantaseerde bedreiging (één van beide partners denkt dat de ander interesse of gevoelens voor iemand anders heeft).

Klik hier om een overzicht te zien. In de linker kolom worden een reële bedreiging en een gefantaseerde bedreiging weergegeven. Op beide bedreigingen kan op drie manieren gereageerd worden (extreem, opbouwend of onverschillig). De enig juiste reactie op jaloezie-problemen is in groen weergegeven.

SAMEN BESPREKEN
Komt (extreme) jaloezie in jullie relatie voor?
Hoe uit zich dat?
Is die jaloezie meestal gebaseerd op reële bedreigingen, gefantaseerde bedreigingen of misschien een combinatie van beiden?
Hoe gaan jullie daarmee om?

================================================================

Woede is wreed, razernij is als een stortvloed, maar wie is tegen jaloezie bestand? Spreuken 27:4

=======================================================