Zeven gedachten over ‘zorgen voor elkaar’

0
327
Zorg wordt alleen zichtbaar in daden!

============================================================
Iedere dag een nieuw artikel om samen met jouw partner te lezen en daarna aan de hand van een aantal vragen of opdrachten met elkaar te bespreken. De hoofdthema’s zijn: man/vrouw, communicatie, intimiteit, leefwereld en kinderen.
==========================================================

MAN/VROUW

SAMEN LEZEN

Liefdevolle zorg voor elkaar is een essentieel onderdeel van iedere goede partnerschap. Zorg is waar liefde concreet, tastbaar en zichtbaar wordt. Zonder deze zorg worden woorden als ‘liefde’ en uitspraken als “Ik hou van jou!” al gauw hol en zonder betekenis.

1. Neem bewust de beslissing om goed voor jouw partner te zorgen.
Zorgen voor elkaar is geen incidentele beslissing, maar een houding. “Ik hou van jou en daarom wil ik alles doen wat jou helpt en wat jou gelukkig maakt”. Laat je partner door jouw woorden en jouw daden weten dat je voor hem of haar zorg wilt dragen.

2. Ontwikkel een ‘antenne’ voor de noden van jouw partner.
Zorg is het mooist wanneer die zonder dat daarnaar gevraagd werd als een geschenk gegeven wordt. Bijvoorbeeld als je partner teveel werk heeft, wordt jouw liefde voor hem of haar zichtbaar als je ongevraagd een deel van dat werk overneemt. Niet alleen wordt zo de taak verlicht, je communiceert ook dat je aandacht voor de ander hebt en het probleem gezien en doorzien hebt.

3. Vraag je partner wat je kunt doen.
Het voorgaande punt wil natuurlijk niet zeggen dat je niet vragen kunt hoe je het beste voor jouw partner kunt zorgen. Dat is zeker nodig als het gaat om dieperliggende emotionele noden. “Wat kan ik voor jou doen?” “Hoe maak ik jou gelukkig.” “Hoe kan ik mijn zorg voor jou concreet maken?”

4. Zorg wordt alleen zichtbaar in daden.
Liefde kun je niet zien, uitingen van liefde wel. Liefde is een abstract begrip dat alleen zichtbaar kan worden door daden. Vergeet niet, het is gemakkelijker te zeggen: “Ik hou van jou”, dan iets goeds voor de ander te doen.

5. Zorg uit zich meestal in kleine alledaagse dingen.
Een telefoontje: “Hoe gaat het met jou. Ik denk aan jou”, een liefdevolle omarming, tijd nemen om te luisteren, de ander aangenaam verrassen, enz.

6. Zorg stimuleert zorg.
Als jij een houding van zorg ontwikkelt voor je partner, zal jouw partner dat (ongemerkt!) ook voor jou doen. Het is goed leven in een relatie waarbinnen beide partners zich inzetten om voor elkaar zorg te dragen.

7. Geef jouw partner de kans om voor jou te zorgen.
Voor sommige mensen is het gemakkelijker te geven dan te ontvangen. Of ze hebben het idee dat iedere gave ‘terugbetaald’ moet worden met een ‘tegengave’. Geef jouw partner echter de kans voor jou te zorgen, je te verwennen en je af en toe te ‘bemoederen’.

SAMEN BESPREKEN
Stel elkaar de volgende vraag: Vertel mij wat ik beter kan doen in het schenken van zorg voor jou, mijn partner?

Vertel elkaar: Ik wil jou zeggen welke wensen ik heb in het ontvangen van zorg van jou, mijn partner.

===========================================================

Goedheid verwekt altijd goedheid. Sophokles

=============================================================