De ReShare Store ‘Opnieuw delen’

0
310
De ReShare Store is een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. Iedereen is er welkom: of je nu weinig te besteden hebt of graag tweedehands koopt vanuit duurzaamheidsoverwegingen óf omdat je iets unieks wilt. De store biedt sociale prijzen, een luisterend oor en is bovendien een werkplek voor vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het handelsmerk van het Leger des Heils.

Door Henk van der Wijngaard

“Wij vinden ‘opnieuw delen’ belangrijk. Wat jij overhebt aan kleding kan iemand anders opnieuw dragen. Iemand die misschien weinig te besteden heeft of iemand die kleding zoekt waar een verhaal achter zit. En het milieu heeft er ook wat aan, want minder nieuwe kleding betekent minder productie. Zo is de ReShare Store er voor iedereen.”

Door de economische crisis klopten medio 2013 steeds meer mensen aan bij o.a. het Leger des Heils voor gratis kleding. In alle lagen van de bevolking groeide de vraag naar goedkope kleding. Daardoor begon de zoektocht van het Leger naar een manier om al deze mensen te kunnen voorzien. Een frisse winkel, met kwaliteitskleding, dicht bij de mensen en dicht bij het hart van het Leger des Heils. De eerste winkel begon als pilotwinkel in Groningen met een tijdelijke vormgeving en eenvoudige inrichting nam het Leger een jaar de tijd om te testen of de winkel succesvol was. “Het duurde maar even en een grote, vaste klantenkring wist onze winkel te vinden. Een jaar later verhuisde de pilotwinkel naar haar definitieve en huidige locatie in de Oosterstraat. Vervolgens werden filialen geopend in Den Haag, Breda, Arnhem, Rotterdam en Nijmegen.

Er is nog steeds een groeiende vraag naar tweedehands kleding en daar heeft het Leger een goed antwoord op. “In de komende jaren zullen we uitbreiden met ongeveer vier filialen per jaar. We kijken uit naar geschikte, betaalbare huurpanden op plekken waar veel mensen komen.” De ReShare Store is 100% onderdeel van het Leger des Heils. Al sinds 1885 zamelt deze organisatie kleding in voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Toen met een voddenkar; inmiddels heeft het Leger des Heils een logistieke operatie om jaarlijks ca. 26 miljoen textiel (kleding, schoenen, beddengoed etc.) op te halen en zijn daarmee de grootste textielinzamelaar van Nederland. Een groot deel van de kleding gaat naar tweedehands winkels in Nederland en daarbuiten.

In Nederland zijn er vanuit het Leger des Heils ‘Korpswinkels’, deze worden gerund door vrijwilligers vanuit het Kerkgenootschap. Dit aanbod wordt sinds 2014 aangevuld met de meer ReShare Stores. Kleding die niet naar winkels gaat, wordt gereserveerd voor noodhulp of gerecycled voor poetslappen of isolatiemateriaal bijvoorbeeld. De ReShare Store richt zich onder andere op mensen met een kleine portemonnee. “Mensen voor wie nieuwe kleding een grote uitgave is, als alleenstaande, gezin of student. Wij bieden moderne kwaliteitskleding. Ook vinden we het belangrijk dat mensen een fijne winkelervaring hebben. Dus geen muf luchtje en vieze vloerbedekking. Wij bieden een frisse winkel met een groot aanbod. Fijn personeel, met een luisterend oor als je wat extra aandacht nodig hebt. Een kopje koffie om even op te warmen of je rust te nemen. De ReShare Store is een sociale winkel op een goede locatie, waar niemand met schaamte over de drempel stapt. Mensen die geen geld hebben voor tweedehands kleding geven we een waardebon, bijvoorbeeld in samenwerking met de Voedselbank.”

Bron: Resharestore / Foto credits: Dennfotografie (website, Facebook)