Eerste NBG-studieleesplan: ‘Verdiep je in Jesaja’

0
299
Troostend, confronterend, dreigend én hoopvol – Jesaja is een Bijbelboek van uitersten. De boodschap van deze profeet drukte een stempel op de Bijbel en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Wie dit boek beter wil begrijpen, kan zich intekenen op een digitaal studieleesplan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).
 
‘Verdiep je in Jesaja’ is het eerste studieleesplan dat het NBG uitbrengt. Het voornemen is om meer van die verdiepende leesroosters te maken. ‘In een studieleesplan geven én vragen we meer dan in onze andere leesroosters’, zegt NBG-bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter. ‘Lezers die de diepte in willen, krijgen in een studieleesplan veel informatie over de historische achtergrond van een tekst. Ook ontdekken ze welke rol het bestudeerde bijbelgedeelte speelt binnen het grotere verband van de Bijbel.’

Verdieping
Wie meedoet met ‘Verdiep je in Jesaja’, leest in 21 dagen bekende en minder bekende teksten uit dit boek. Het leesplan geeft je elke dag een flinke portie informatie over de tijd waarin Jesaja optrad en zijn boek ontstond. Achtergronden en tekstkenmerken worden belicht en verwante bijbelteksten worden aangewezen. Belangrijke begrippen krijgen een toelichting in kaderteksten. Illustraties ondersteunen de rode draad van het gelezen gedeelte en het Bijbelboek als geheel.

Van lezen naar leven
Het leesplan geeft dus veel informatie, maar vraagt ook wat van de lezers. Elke dag krijgen ze enkele vragen mee: studievragen om een nog dieper inzicht te krijgen in de tekst, en toepassingsvragen, die helpen om de brug te slaan van Jesaja naar hun eigen leven.

Aanmelding voor het leesplan: debijbel.nl/jesaja.