Documentair fotoboek over kosters

0
224
Vroeger was de koster een bekende verschijning in veel dorpen en steden. Het visitekaartje van de kerk, de ‘drempelwachter van de Heer’. Ook vandaag de dag spelen veel kosters nog altijd een belangrijke rol binnen hun gemeenschap. Toch weten veel mensen niet meer wat het beroep precies inhoudt. Wat doet een koster eigenlijk? En hoeveel kosters zijn er nog? Hoe is hun vak in de afgelopen jaren veranderd? Dreigt het kosterschap te verdwijnen? Deze en andere vragen staan centraal in ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu’, een documentair portret in woord en beeld van een beroep in zwaar weer.

Ruim een jaar verdiepten fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans zich in de wereld van de kosters. Ze volgden een vijftal van hen –  werkzaam op het platteland en in de stad, en binnen verschillende kerken – in hun dagelijkse bezigheden. Ze woonden diensten bij en huwelijken, begrafenissen en doopplechtigheden, zaten bij vakbondsvergaderingen en bezochten trainingen en beurzen.

Kerken lopen leeg, sluiten hun deuren of kampen met financiële nood. Wat betekent dit voor de kosters die er werken? Hun aantal is de laatste 50 jaar afgenomen van een paar duizend naar een paar honderd. En die daling zet nog steeds door, in rap tempo. Verandert het beroep van koster of dreigt het zelfs helemaal te verdwijnen?

Onlangs verscheen het documentaire fotoboek: ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu.’ Het boek kost €29.95 in de boekhandel en is ook te bestellen via www.kostersboek.nl  (gratis verzendkosten).