Kritiek op boeken van ‘hemelbezoekers’

0
227
Met de groeiende reeks boeken over mensen die in de hemel zouden zijn geweest, zoals ‘De jongen die in de hemel was’ van Todd Burpo en Lynn Vincent, heeft ds. Theo Niemeijer grote moeite. Hij laat dat weten in Het Zoeklicht, naar aanleiding van een lezersvraag. Volgen hem illustreert het grote succes van zulke boeken, zoals het in Nederlandse vertaling door Kok uitgebrachte ‘De jongen die uit de hemel terugkeerde’ van Alex Malarkey, dat christenen kennelijk aan de Bijbel niet genoeg hebben. Overigens levert Kok het boek van Malarkey niet meer, omdat hij inmiddels toegaf na zijn ernstige auto-ongeluk in 2004 helemaal niet in de hemel te zijn geweest. Zijn vader heeft alles wat in het boek staat verzonnen. Niemeijer vraagt zich af waarom men zulke boeken nodig heeft om zijn geloof te bevestigen.

“Zouden we niet wat voorzichtiger moeten zijn met wat mensen in bijna doodervaringen denken te zien? Ook ongelovigen vertellen ons dat ze in bijna-doodervaringen hemelse taferelen hebben gezien en het jammer vinden dat ze weer naar het bewustzijn terugkeerden. Ook mensen die verdovende middelen gebruiken vertellen ons pover hallucinaties, waarin zijde mooiste dingen hebben gezien”, schrijft ds. Niemeijer.

Hij verwijst naar de apostel Paulus, die zelf eens in de ‘derde hemel’ is geweest. “Hij had hier prachtige boeken over kunnen schrijven, maar deed het niet. Voor hem was het niet geoorloofd om over deze hemelse dingen met menselijke woorden te spreken en te schrijven. Wat Paulus niet deed. Doen mensen nu wel. Wat de Bijbel ons over de hemel vertelt moet voor ons voldoende zijn, niet meer en niet minder. We moeten ons niet laten verleiden, hoe goed ook bedoeld, door deze buiten-Bijbelse openbaringen.”