De Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) moet voor het einde van dit jaar haar onderzoekswerk starten. “Dit is een stap in de goede richting voor slachtoffers van ontvoeringen zoals Raymond Koh. Wij vinden het echter belangrijk dat er snel een specifieke Task Force komt die de ontvoeringen onafhankelijk onderzoekt”, zegt Wimco Ester, pleitbezorger bij Open Doors Nederland.
Discussie
Over de IPCMC is al tien jaar discussie. Op 10 mei gaf de politieleiding eindelijk haar goedkeuring voor de commissie. De politieleiding was bang dat de IPCMC bevoegdheden zou krijgen die meer op het gebied van de Police Commission, een soort Interne Zaken, liggen. Ook had de korpsleiding de Maleisische Mensenrechten Commissie tegengewerkt en bedreigd in haar onderzoek naar de verdwijning van Koh en de mensenrechtenactivist Amri Che Mat. Tot het einde van het jaar wordt er gewerkt aan de wetgeving rond de commissie en moeten het kabinet en het parlement zich erover buigen.
De mensenrechtencommissie en Susanne Koh willen dat een onafhankelijke Task Force de betrokkenheid van de speciale interventie-eenheid van de politie bij de verdwijningen onderzoekt. Susanna eiste dat er binnen zes maanden nieuws wordt gegeven over haar man. Onlangs ontmoette ze de Minister van Binnenlandse Zaken. Over dat gesprek wordt geen detail prijsgegeven.
Verschil tussen ICPMC en Special Task Force
Volgens Wimco Ester verschilt de ICPMC sterk met de wens van Susanna. “De ICPMC kan naar de gedwongen verdwijningen kijken, maar ze krijgt een veel wijder werkveld. Daarom blijven we de Maleisische overheid vragen om de aanbevelingen van de mensenrechtencommissie met urgentie uit te voeren. Ze moeten een Special Task Force activeren om de waarheid over de betrokkenheid van de speciale politie te achterhalen en ook waar pastor Koh en Amri Che Mat zich bevinden.”
De Maleisische voorzitter van advocaten, de heer Datuk Abdul Fareed Abdul Gafoor, verwelkomde op 12 mei de aankondiging. “De nieuwe commissie is bedoeld ‘to police the police’,” volgens Gafoor “en is niet een bedreiging voor wetsgetrouwe agenten.”
De ontvoering
Op 13 februari 2017 werd Koh midden op de dag ontvoerd door vijftien mannen. De ontvoering duurde slechts een minuut en werd zeer professioneel uitgevoerd. Rond de ontvoering van Raymond Koh werden ook drie anderen gekidnapt. Het christelijke echtpaar Joshua Hilmy en Ruth Sitepu en de sjiitische moslim activist, Amri Che Mat.
Maleisië staat op plaats 42 van de Ranglijst Christenvervolging.
Bronnen naast die van Open Doors: Malay Mail, The New Straits Times