Bouwvergunning voor 21 Egyptische kerken

0
222
Eenentwintig kerken in het Egyptische Minya hebben van de plaatselijke gouverneur de toelating gekregen hun gebouw te renoveren, uit te breiden of te herstellen. Sommige van deze gemeenschappen waren al 20 jaar op de nodige vergunningen aan het wachten.

Ook in Tama ontving een kerk de toelating voor een renovatie. Aan de goedkeuring gingen verschillende bezoeken van internationale evangelische delegaties aan Cairo vooraf.

Onlangs was er in de Egyptische hoofdstad ook een ontmoeting van verschillende evangelische leiders met president Addel Fattah el Sisi. Dat gebeurde in het kader van de viering van 500 jaar Reformatie. Vorige maand was er ook al een ontmoeting tussen evangelische leiders uit de Verenigde Staten en Egypte. Eind december staat er ook een bezoek van VS-vice-president Mike Pence op het programma. Volgens plaatselijke bronnen wil de Egyptische president aan de Verenigde Staten laten zien dat zijn land achter de christenen staat en dat er geen vervolging is in de regio van Minya. Echter, tezelfdertijd werden enkele Koptische kerken gedwongen hun gebouw te sluiten. In een aantal gevallen werd gebouwen in brand gestoken.
 
Enkele kerken gingen opnieuw open, maar op andere plaatsen wachten de gelovigen nog op de nodige toelating. Vorige maand werden er in één weekend vier kerken gesloten op last van de plaatselijke overheid in een poging de spanningen tussen moslims en christenen te verminderen. De Koptische bisschop van Minya, Anba Macarius, zei: “Het is alsof het samenkomen een misdaad is waarvoor de Kopten gestraft moeten worden”.

World Watch Monitor liet vorig jaar weten dat het voor christenen bijna onmogelijk was om een bouwvergunning te krijgen. Maar sindsdien heeft het Egyptische parlement een wet aangenomen met betrekking tot het bouwen en renoveren van kerken, en de twee maanden geleden is een speciaal comité aan de slag gegaan met de regularisatie van kerken zonder licentie.

Kopten rouwen met moslims
De Koptische kerken in het land hebben op 25 november de klokken laten luiden uit solidariteit met de slachtoffers van de aanval op de al-Rawda moskee in het noorden van de Sinaï. Bij die terroristische aanslag werden meer de 300 mensen gedood en zo’n 130 personen gewond. In een officieel communiqué betuigde de kerk haar innige deelneming aan de getroffen families en liet ze weten dat de leden van de kerk aan het bidden waren voor een spoedig herstel van de gewonden.

IS probeert al een tijd een extreme versie van de islam op te leggen aan de bevolking van de noordelijke Sinaï. Honderden christenen zijn het afgelopen jaar al weggevlucht uit de regio. Radicale moslims hadden video’s gepubliceerd en flyers verspreid waarin de Kopten werden opgeroepen om de streek te verlaten of anders te sterven.

De berichtgeving over het geweld in Egypte wordt sterk gereglementeerd. De presentatrice van een talkshow kwam onder vuur te liggen, nadat ze gezegd had: “We weten van aanslagen op Kopten en hun kerken en we beschouwden die als aanvallen op niet moslims, aanhangers van een andere godsdienst die door IS als vijanden worden beschouwd. Maar nu vallen ze zelfs moslims aan – hoe is het mogelijk?”

De eigenaar van het televisiekanaal, Abdul-Enein, verklaarde dat de zaak onderzocht werd. Zijn verklaring luidde: “In Egypte zijn we één volk, er is geen verschil tussen christenen en moslims. We zijn allemaal gelijk en we leven samen in vrede. Terrorisme en agressie tegen vredelievende burgers zijn strafbare feiten, niet alleen in Egypte, maar in de hele wereld”.

Dit was niet de eerste keer dat een televisieprogramma voor ophef zorgde. In juni moest de machtige islamitische geestelijke Sheikh Salem Abdul Jalil voor de rechtbank verschijnen omdat hij antichristelijke opmerkingen had gemaakt op zijn TV-kanaal. De samenwerking werd beëindigd en het TV-station stuurde verontschuldigingen aan alle ‘christelijke broeders’.

In dezelfde periode werd er een verklaring uitgegeven waarin werd benadrukt dat de moslimwetten geen geweld op grond van religieuze redenen toelaten.

Of er in Egypte werkelijk iets aan het veranderen is, valt nog moeilijk vast te stellen. Er zijn tegenstrijdige aanwijzingen, maar tegelijk vallen er ook hoopvolle ontwikkelingen te zien.

(bron: Human Rights Without Frontiers)